
Méz és cukor helyett: így készíts házi datolyaszirupot

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Egy természetesebb és táplálóbb cukoralternatíva, amit házilag is egyszerű elkészíteni.
Nem, ez a megoldás most nem a fogyókúráról szól, hiszen a datolyában is rengeteg a cukor. Mégis sok előnye van a cukorral szemben: nagyon sok benne a rost, az ásványi anyag és a vitamin, ami a cukorban egyáltalán nincs. Mindemellett vagy mindezek felett nem egyszerűen csak édesít, de egy olyan gyümölcsös mellékízt ad az ételnek, ami szinte bármin sokat dob.
Eredetileg sült müzlik, azaz granolák édesítéséhez használtam, azóta viszont kevert süteményekhez, muffinhoz is, szuperül működik. Ezen kívül nagyon jót tesz egy löttyintésnyi bármilyen palacsintának, joghurtnak, zabkásának és így tovább.
A legjobb, ha igazi, nagy szemű, puha datolyát szerzünk hozzá, ez az, amit dobozban lehet kapni. Szárazabb fajtából is el lehet készíteni, de ebben az esetben főzés előtt érdemes beáztatni meleg vízbe egy éjszakára.
Házi datolyaszirup

Hozzávalók 2 decihez
- 500 gramm puha datolya
- 1 liter víz
Elkészítés:
A datolyát kimagozzuk, feldaraboljuk, és ha száraz, meleg vízben áztatjuk egy éjszakát.
Ha puha, feltesszük főni a vízzel, és nagyon alacsony lángon egy órán keresztül főzzük. Leturmixoljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk.
Tiszta üvegben a hűtőben hetekig eláll.
Fotók: Ács Bori/Sóbors