Így használd fel a megmaradt húslevest: csodás ázsiai tésztaleves lesz belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Egyéjszakás fahéjas, banános zabkása: tápláló reggeli
Ropogós
Egyszerű, ropogós sajtgolyók: air fryerben sülnek a falatok
Pihe-puha túrós, áfonyás muffin: egyszerűen összedobható
Bulgurral és spenóttal töltött kaliforniai paprika: tápláló ebéd alig valamiből
Szaftos, omlós csirkecomb gombával: ebből biztos a repeta
Melengető, bazsalikomos karalábé-krémleves: a krumplitól laktató
A zacskós ramen rémisztő képződmény, mégis függői voltunk fiatal korunkban, különösen vizsgaidőszak idején.
Tíz évvel ezelőtt még nagy instant tésztalevesfüggő voltam, de ma már nem tudom, hogy bírtam megenni ilyesmit. A tésztaleves iránti vágy különösen szürke, esős, hűvös napokon, mikor kicsit amúgy is kapar a torkom és egyáltalán nincs kedvem főzni, újra rám tör, de már nem nyúlok zacskók után, csak a mélyhűtőbe a félretett húsleves adagokért.
Emellett már csak kínai tojásos tésztára van szükség, némi fűszerre és egy hatperces tojásra a leggyorsabb expressz ramenhez, ami ugyan meg se közelíti a három napig készülő eredetit, mégis óriási örömet okoz műanyagok nélkül.
Instant tésztaleves házilag
Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 deciliter húsleves
- 1 darab tojás
- 0.25 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 marék medvehagyma/újhagyma
- 0.25 darab répa
- 150 gramm kínai tojásos tészta
- 2 csipet szezámmag
- ízlés szerint chiliszósz (Sriracha)
Elkészítés:
A tésztára forró vizet öntünk, letakarjuk és állni hagyjuk, míg meg nem puhul. Közben felmelegítjük a húslevest. Egy lábasban vizet forralunk a tojásnak. Ha a víz felforrt, beletesszük a tojást és 6 percig főzzük. Kivesszük, lehűtjük, meghámozzuk.
A répából csíkokat vágunk, a medvehagymát felaprítjuk, majd mindent tálba rendezünk. A tálba tesszük a reszelt gyömbért, a szójaszószt, a chiliszószt, erre halmozzuk a megpuhult tésztát. Ráöntjük a levest, majd megszórjuk a répával, medvehagymával, beletesszük a tojást és végül szezámmaggal díszítjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors