
Nem nehéz házilag kefirt készíteni - Csodát tesz az emésztéssel

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Ragacsos brownie sok málnával: szétolvad a szádban

Puha lepénykenyér Afrikából: alig valamiből készül

Mennyei kókuszkrémes pite: a vajas tészta is isteni

Kezdődik a dinnyeszezon: 8 kedvenc receptünket mutatjuk

Tejszínes, gombás ragu alatt sült csirkecomb: mennyei ebéd egyszerűen
Nagyon szeretem a kefirt, jólesik a frissítő, szénsavas íze, és nem utolsósorban rendbe teszi az emésztésem is.
A gyerekeim már messziről megállapítják, ha kibontok egy kefirt, annyira jellegzetes illata van. Még nem sikerült rávennem őket, hogy megkóstolják, ezért elhatároztam, hogy készítek otthon, hátha úgy nagyobb sikere lesz.
Hogy készül a kefir?
A kefir egyfajta aludtej, amely a tej fermentációjával, vagyis erjedésével készül, méghozzá kefirgombamagok, más néven kefirkultúra segítségével. Vagyis a kefir készítéséhez semmi másra nem lesz szükségünk, mint jó minőségű tejre és kefirgombára. Ez utóbbit bioboltokban könnyen be lehet szerezni.
Miért együnk kefirt?
A kefir tele van olyan hasznos probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést. Ezen kívül a kefir fehérjében gazdag, telítettségérzetet okoz, és mindezt alacsony zsírtartalommal és kevés kalóriával teszi. A tejből erjesztéssel készült termékek nagyon egészségesek, az előállításukhoz használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok keveréke, melyek erjedése során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul át.
Házi kefir

Hozzávalók 4 személyre
- 1 liter tej
- 5 evőkanál kefírgomba
Elkészítés:
A kefirgombát oldjuk fel tejben vagy vízben, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk állni negyed órát. A tej legyen langyos, 20-24 Celsius-fokos. A feloldott gombát keverjük a tejhez, majd szobahőmérsékleten hagyjuk állni. Egy napra van szüksége, míg megalszik. Szűrjük le, majd a szűrt kefirt tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni még egy napig. Készíthetünk egyszerre több adagot is, mert a hűtőben a kész kefir két hétig eláll.
Fotó: Getty Images