Ha épp nincs otthon, így készíts házilag kókusztejet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretek kókusztejjel főzni, nem csak currykhez, de nagyon sok leveshez és főzelékhez is sokkal szívesebben adom már, mint tejet vagy tejszínt. Egyre több helyen kapni, de nagyon nagy az egyes lelőhelyek közötti ár- és minőségbeli ingadozás, ezért kipróbáltam, milyen házilag elkészítve.
A kókusztej úgy ad egy nagyon enyhén édes, gyümölcsös ízt az ételeknek, hogy közben nem nehezíti el őket, ezért már annyira rákaptam, hogy nem nagyon tudok leszokni róla. Egyre többféle kókusztejet kapni itthon a szupermarketek saját márkáitól a törökökig. Az egyik olyan sűrű, hogy ki sem jön a dobozból, a másik túl folyékony. A házi sűrűségét legalább beállíthatom én magam, nem beszélve arról, hogy sokkal gazdaságosabb megoldás.
Csak kókuszcsipszből készítsük
Egy fontos dolog van: csak kókuszcsipszből szabad nekiállni, mert a reszelékben már nagyon kevés ízanyag található, nem sokat ér. A legcsodálatosabb eredményt persze igazi kókusszal lehet elérni, szóval akinek van ereje és eszközei a kókuszdió feltöréséhez, mindenképp készítse abból.
A lenti recept egy sűrűbb kókusztejet eredményez, amit főzéshez állítottam be, aki inkább iváshoz készítené, nyugodtan hígítsa tovább.
Házi kókusztej
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm kókuszcsipsz
- 0.5 liter víz
Elkészítés:
A kókuszcsipszet finomra daráljuk, majd a forró vízzel együtt turmixgépbe tesszük, és sokáig, legalább 2-3 percig turmixoljuk. Egy nagy tál fölé szűrőt helyezünk, amit kibélelünk egy laza szövésű konyharuhával vagy textilpelenkával. Ezen szűrjük át a kókusztejet, hagyjuk lecsöpögni, majd jól nyomkodjuk is ki. A megmaradt kókuszt fel lehet használni zabkásához, muffinokhoz vagy müzliszeletekhez.
Fotó: Ács Bori/Sóbors