
Illatos, házi limoncello – Az olaszok isteni likőrjét otthon is elkészítheted

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Mi sem csodásabb annál, mint egy teraszon jéghideg citromos likőrt kortyolgatni a hőségben.
A limoncello dél-olasz eredetű citromlikőr, amelyet desszertként kínálnak. Mivel a citrom héjából készítik, így az íze kersernyés, a színe pedig élénksárga. Érdekessége, hogy a citrom levét nem teszik bele.
Az alkoholtartalma körülbelül 20 százalék, finomszeszből készül. Étkezés után isszák, mert jót tesz az emésztésnek. Mindenképpen nagyon hidegen, vagy akár lefagyasztva fogyasztják.
Házi limoncello

Hozzávalók 10 adaghoz
- 5 darab citrom (kezeletlen)
- 500 milliliter tiszta alkohol
- 500 milliliter víz
- 450 gramm cukor
Elkészítés:
A citromokat jól tisztítsuk meg. Hámozzuk meg őket, majd tegyük a héjukat alkoholba legalább 15 napra. Minél tovább hagyjuk benne, annál élénkebb lesz a likőr színe és erősebb az íze. Ha megfelelő ideig állt a citromhéj, készítsük el a cukorszirupot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le a citromhéjas alkoholt, majd öntsük a cukorsziruphoz.
A kész limoncellót öntsük üvegekbe, majd tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba.
Fotó: Getty Images