A tökéletes házi sós perecnek egy titka van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyerekek nem csak szeretik, mármint nem csak enni szeretik nagyon a perecet, hanem elkészíteni is. Nincs nagyobb buli a hosszú kígyók tenyérrel hengergetésénél és a perec tekergetésénél.
Megenni pedig nem csak a gyerekek szeretik, hanem mindenki. Érdekes emberkísérleteket lehet a segítségével végrehajtani, legközelebb biztosan stopperrel mérem az időt, amennyi alatt elfogy egy adag, most, a legutóbbi buliban olyan fél óra lehetett maximum.
Igen, két fázison megy keresztül az elkészítése, de ez ne riasszon vissza senkit, nem hosszabbítja meg olyan sokkal az összes munkaidőt az, hogy meg kell főzni a pereceket sütés előtt. Ráadásul ez a perecfőzés elképesztően élvezetes tevékenység, nézni a lobogó vízben táncoló, puffadó pereceket még gyerekek nélkül óriási buli. Az előfőzésnek persze nem a móka az elsődleges értelme, hanem a különleges állag, amit elérünk vele, ez a kissé rágós, tömör tészta, amitől annyira szeretnivaló lesz a perec.
A formázást még nekem is gyakorolni kell, ugyanis hiába lesz a perec nyersen megformálva szép. Utána még átesik egy főzési és egy sütési folyamaton, az élesztő eközben minduntalan dolgozik benne, ezért a végére szinte biztos, hogy még a legszebben megformált darabok is kissé deformok lesznek. A jó hír az, hogy az élvezeti értékén ez mit sem csökkent.
Sós perec
Hozzávalók 20 adaghoz
- 600 gramm finomliszt
- 3 deciliter víz
- 7 gramm porélesztő
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 darab tojás
- ízlés szerint nagy szemű só
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors