Emlékszel még a törökmézre? Készítsd el házilag a gyerekkori kedvencet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már egy harapás úgy ragadt bele a fogadba, hogy még másnap is azzal kínlódtál, mégis imádtad a törökmézet? Akkor ez a te recepted lesz.
A legtöbben vásárokban vagy búcsúban ettek utoljára törökmézet, én gyerekkoromban a János-hegyi libegő felső megállójában jutalmaztam meg mindig magam egy csomaggal azért, mert tériszonyos létemre kibírtam az utazást. Azóta se nem ültem a libegőn, se nem láttam törökmézet, de valamelyik nap a Normafán futva eszembe jutott az íze és az az érzés, amikor a fogam közül próbálom inkább kevesebb, mint több sikerrel kibányászni. Hiába, a törökméz a fogorvosok rémálma.
A jó hír, hogy el tudod készíteni otthon, és így biztos nem lesz benne semmilyen adalékanyag. Nem kell egy nagy tömböt csinálnod, ha kisebb darabokra töröd, akkor süteményt vagy pohárkrémet is díszíthetsz vele, vagy csak simán elrágcsálhatod. Valahogy a házi változat a fogad közé sem ragad annyira.
Ha megkívántad a retró ízeket, akkor ezt a vaníliás krémtúrót is mindenképpen készítsd el, sok munkád nincs vele, az élvezet annál nagyobb. Ha pedig süteményre vágysz, akkor a Fanta szeletet süsd meg, amely egy isteni túrós édesség, a tetején szénsavas üdítőből készült mázzal.
Házi törökméz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 150 gramm cukor
- 40 gramm méz
- 1 csipet só
- 6 gramm szódabikarbóna
Elkészítés:
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A cukrot szórjuk egy magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a mézet is. Kezdjük el közepes lángon olvasztani a cukrot, időnként keverjünk rajta egyet. Adjuk hozzá a sót. Ha felolvadt a cukor, de még nem karamellizálódott meg, akkor vegyük le a tűzről, szórjuk bele a szódabikarbónát, és néhány határozott mozdulattal keverjük össze, majd azonnal öntsük ki a tepsire. A szódabikarbónától a massza meg fog emelkedni, és vigyázni kell, hogy ne keverjük túl, mert akkor összeesik a hab.
Várjunk 30-40 percet, amíg kihűl és megszilárdul, utána törjük össze tetszőleges nagyságú darabokra, és máris ehetjük. Zárható dobozban sokáig eláll.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors