Hideg mandulás fokhagymakrémleves – A különleges egytálasban szőlő lesz a levesbetét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Krémes, különleges ízvilágú hideg leves, amit csak úgy szoktak emlegetni, a gazpacho mór változata.
A paradicsomalapú hideg zöldségleves egész Spanyolország területén népszerű, tipikus andalúz étel, de eredete az ókori görög, római és az arab kultúrára nyúlik vissza.
A gazpacho mór változata a 8. században terjedt el, amikor a mórok a Gibraltári-szorost uralták. A katonáknál mindig kéznél voltak a szerény leves fő alapanyagai: a kenyér, a fokhagyma és az ecet. Manapság ez a hideg leves sokkal különlegesebben készül - mandulával és szőlővel.
Hideg mandulás fokhagymakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 300 gramm kenyér
- 200 gramm mandula
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter olívaolaj
- 380 milliliter víz (hideg)
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Tálalás:
- 200 gramm szőlő
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk és durvára aprítjuk.
Ha nem kaptunk pucolt mandulát, akkor blansírozzuk.
A kenyeret vágjuk szeletekre, majd a héját vágjuk le (nem dolgozunk vele), a belét kockázzuk és tegyük tálba, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 2 perc múlva a vízbe áztatott kenyérbelet kinyomkodjuk, robotgépbe pakoljuk.
A kenyérbél mellé a mandulát, fokhagymát, olívaolajat, fűszereket és a balzsamecetet is beleöntjük, majd krémes állagúra turmixoljuk, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, addig, amíg sűrű, de folyós állaga nem lesz. A levest egy edénybe öntjük, lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-4 órára.
Tálalásnál a levest behűtött, hideg tálakba adagoljuk, tetejükre mag nélküli szőlőt, mandulapelyhet, mandulát, kevés olívaolajat teszünk.
Fotó: Getty Images