Blansírozás otthon: így lesz hófehér a mandula

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés idegesítőbb dolog létezik annál, mint amikor nekiállunk sütni vagy főzni valamit, és miután szépen elővettünk minden hozzávalót, akkor derül ki, hogy valamelyik alapanyag vagy hiányzik, vagy nem pont olyan formában van jelen a konyhánkban, ahogy azt a recept megkívánja. 

A minap olyan mákos ételt szerettem volna készíteni, amibe kivételesen egész mák kellett. Nem gondoltam volna, hogy nehezebb feladat lesz, mint daráltat venni, de az összes boltban, ahol próbálkoztam, kizárólag daráltat árultak.

A probléma, hogy daráltból nem lehet egészet varázsolni, de ez nem minden technikával van így. Mi a helyzet a magvakkal? Ha a recept hámozottat ír, de nekünk csak hámozatlan van otthon? 

A mandula esetében biztosan nem érdemes leszaladni és külön hámozottat venni, mert pár perc alatt, néhány mozdulattal megszabadíthatjuk a magokat a héjuktól. Nem mellékesen a héj nélküli mandula jóval többe is kerül hagyományos társánál.

mandula 1

A technika

150 gramm mandulához kb. 1 liter vízre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet egy lábasban. Tegyük bele a mandulákat, és pont egy percig hagyjuk őket a forrásban lévő vízben. Vigyázzunk, tartsuk be az időt, mert különben a mandulák megpuhulnak. 

Vegyük le a lábast a tűzről, és gyorsan öntsük bele a mandulákat egy szűrőbe. Folyassunk hideg vizet rájuk, ugyancsak azért, hogy ne puhuljanak tovább. Amikor kicsit kihűltek, tegyük őket papírtörülközőre vagy konyharuhára, hogy a felesleges vizet felitassuk róluk.

Minden egyes mandulát fogjunk a mutató- és a hüvelykujjunk közé, és könnyedén húzzuk le a héjukat. Mikor kész vagyunk, alaposan szárítsuk ki a mandulákat, mielőtt felhasználjuk őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük