Jéghideg, sűrű meggyleves: a nagy melegben csak ezt ennénk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meleg időben mindig hideg meggylevest ennék, sokszor csak emiatt várom a nyarat. Isteni finom, vaníliás, csupa meggyes csoda, amit kár lenne kihagyni a nagy forróságban.

Én olyan szempontból szerencsés helyzetben vagyok, hogy nagyszüleim - sok más gyümölcs és zöldség mellett -meggyet is termesztenek, így mindig bőségesen el vagyunk látva a friss, házi meggyel. Emiatt nyáron számtalanszor kerül gyümölcsleves az asztalra, amiből a nagy kedvencünk a csupa meggyből készült változat.

Nagymamám ezt vaníliás pudingporral sűríti, ettől az íze és az állaga is kellemes lesz, de lehet helyette vaníliakivonatot és keményítőt is használni, ha valaki nem szeretné az előbbi megoldást választani. 

A receptben nincs semmi ördöngösség, még csak a meggyel sem kell bíbelődni, mi sokszor maggal együtt főzzük, de ha belefér az időnkbe és van hozzá türelmünk, akkor természetesen ki is lehet magozni. A hozzávalókat csak bele kell szórni a hideg vízbe, együtt összemelegíteni őket, majd a pudingporral sűríteni és alaposan kihűteni.

Ha kukacos a meggy

Házi, piaci és bolti meggynél is előfordul, hogy bizony kukacos. Ebben az esetben, ha magozatlan meggyel dolgozunk, tegyük őket hideg vízbe, a kukacok ki fognak mászni a gyümölcsből, a víz felszínéről pedig már könnyedén le lehet szedni őket.

Ha nem elég édes

A receptben a cukor mennyisége csak irányadó, ugyanis nagyban függ a meggy édességétől, savanyúságától, a hozzáadott folyadék mennyiségétől. Bár a főzés elején is teszünk valamennyi cukrot a levesbe, érdemes a sűrítés után is megkóstolni - amíg forró a leves, addig nyugodtan ízesíthetjük utólag, el fog benne olvadni a cukor.

Hideg meggyleves

meggylevesrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 liter víz
  • 1 kilogramm meggy
  • 1 csipet
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 darab szegfűszeg
  • 1 darab fahéjrúd
  • 1 darab citrom (karikákra vágva)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 0.5 liter tej
Recept idők

Elkészítés:

A vizet beleöntjük egy nagy lábasba, beleteszünk minden hozzávalót a hideg vízbe - a pudingpor és a tej kivételével. A fűszereket tehetjük fűszerlabdába is, hogy ne utólag kelljen kiszedegetni őket. Felmelegítjük a levest közepes lángon.

A vaníliás pudingport keverjük ki pár kanál tejjel és egy kis cukorral, ha forr a leves és puha a meggy, öntsük bele. Öntsük hozzá a maradék tejet is, forraljuk össze a levest, míg kicsit sűrűsödik.

Ha nem elég édes, nyugodtan lehet még ekkor cukrot tenni bele. Hűtsük ki teljesen, hidegen tálaljuk.

Fotók: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük