Isteni húsgombócok paprikás-tejfölös szószban: füstölt szalonnás alap adja meg a karakterét
Paprikás-tejfölös szószban a húsgombócokat is kifőzheted. Ha füstölt szalonnás alapon készíted, garantált a siker.
Nagyon különleges ez a görög recept, ugyanis levesként kínálják a joghurtos húsgolyókat, hosszú lében főnek, és legtöbbször pirítóssal kerülnek a tányérra. A húsgolyót – mint a magyar paradicsomos gombócnál – rizzsel kell összegyúrni, a fűszerezése azonban eltér az általunk megszokottól. Kapor, menta és citrom dominál benne, majd vízben vagy alaplében főzik puhára.
Hogy a lé is ízletes legyen, a végén kapros joghurtot kevernek bele, ettől sokkal krémesebb, frissebb lesz. A kész levest olívaolajjal meglocsolva, ropogós pirítóssal érdemes kínálni.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kaprot – és ha használunk, a mentát – aprítsuk össze. Az egyik citrom héját reszeljük le.
Keverjük össze egy nagy tálban a húst, a rizst, a hagymákat, a zöldfűszereket, a citromhéjat, az olívaolajat, tojást, sózzuk, borsozzuk a masszát.
Formázzunk a masszából kisebb golyókat, tegyük őket egy lábasba. Öntsük fel a golyókat a vízzel/alaplével, tegyük bele a babérlevelet és a másik citrom zöldséghámozóval leszedett héját. Fedjük le a lábast, majd alacsony lángon addig főzzük a húsgolyókat, míg átfőnek. Ez nagyjából 30-40 perc.
Közben egy kis tálban keverjük össze a joghurtot, a citromlevet, kaprot, sót, borsot és a főzővizet.
Amikor már puha a hús, öntsük fel a joghurtos szósszal, keverjük bele. Várjuk meg, míg rottyan egyet, majd húzzuk le a tűzről.
Rögtön, pirítóssal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu