Fűszeres krémleves sült zöldségekkel: minél többféle zöldségből készül, annál finomabb
Igazán finom lesz a zöldségkrémleves akkor, ha előtte olajban pirítod meg hozzá a zöldségeket.
Ha háromfogásos menüsorral készülnél karácsonyra, de a klasszikus halászlé helyett mással indítanál, ez a húsgombócleves tökéletes választás lehet. Az alapja gazdag zöldségleves répával, zellerrel és sok krumplival, ebbe kerülnek a húsgolyók.
Bár talán marhából lesz a legfinomabb, nyugodtan használhatsz sertés-, de pulykahúst is a gombócokhoz. Az alap só-bors fűszerezés mellett keverhetsz a masszába chiliport, petrezselymet, fokhagyma-granulátumot is.
Hogy ne essen szét a húsgolyó, tojás is került bele, illetve ne lobogó vízbe dobd őket, éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha még tartalmasabban kínálnád, főzz hozzá tésztát is, de azt csak tálaláskor tedd bele.
A krumplit, a vöröshagymát és a répákat pucoljuk meg. A krumplit vágjuk kockákra, a hagymát finomra, a répákat karikákra. A szárzellert mossuk meg, vágjuk szeletekre.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagyma felét, dinszteljük pár percig, míg puha és átlátszó lesz. Ekkor adjuk hozzá a répákat, a zellert és a krumplit. Még 1-2 percig dinszteljük a zöldségeket, majd önstük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk. Melegítsük forrásig, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt főzzük 15-20 percig.
A darált húst tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a maradék fél hagymát, sót, borsot és a tojást. Keverjük alaposan össze. Formázzunk a masszából kisebb méretű golyókat, majd tegyük őket a gyöngyöző levesbe. Nagyjából 10 percig főzzük őket, míg teljesen át nem főnek.
Utolsó simításként a petrezselymet tegyük a lábasba, főzzük vele 2-3 percig a levest. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu