Isteni csirkefasírt hamburgerbe, szendvicsbe: sütőben és grillen is megsütheted
Grillpartik nagy kedvence a házi húspogácsás hamburger. Sok zöldséggel, csirkehússal kevésbé hizlal.
Hogy mitől lesz a húspogácsa igazán szaftos és ízletes? Nem mindegy a hús fajtája, a zsír aránya és a fűszerezés mikéntje sem. Darált marhahúsok között is nagy különbség van, a legjobb a marhalapockából és -nyakból frissen darált verzió, ez sokkal ízletesebb és szaftosabb pogácsát eredményez. Fontos, hogy a hús és zsír aránya 80/20 százalék legyen.
Ha igazán szaftos húspogácsára vágysz, semmiképp ne fűszerezd meg előre, só csak a sütés előtt kerüljön rá, különben kivonja belőle a nedvességet. Az alap húspogácsa simán sóval és borssal szokott készülni, de ha szeretnéd, próbáld ki az alábbi intenzívebb fűszerekkel is. Ha pedig a bucit is házilag készítenéd, próbáld ki ezt a receptet.
Ha a fűszerkeveréket használnánk, keverjünk össze egy kis tálkában mindent a sóval és borssal együtt. Ha maradnánk a hagyományos ízeknél, csak sóra és borsra lesz szükségünk.
A húst osszuk hatfelé, majd készítsünk belőlük 1,2 centi vastag pogácsákat, legyenek picit szélesebbek, mint a hamburgerzsemle, mert össze fognak zsugorodni.
Melegítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt vagy grillt. Közvetlenül a sütés előtt szórjuk rá a fűszereket a húspogácsára, majd tegyük a forró serpenyőbe. Valószínűleg 2-3 adagban fognak elférni. Ha van fedele az edénynek/grillnek, fedjük le, majd süssük 3-4 percig a húst. Amikor az alja megpirult, fordítsuk meg, a másik felét is süssük ennyi ideig. Ízlés szerint lehet rózsaszínebb és jobban átsült is.
Ha elkészült, tegyük egy tányérra, hagyjuk pár percig állni, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu