Így készül a legfinomabb, foszlós, enyhén édes hamburgerbuci

hamburger buci cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Akkor jó, ha édes, de csak enyhén, foszlós, de van tartása, és persze kell rá szezámmag is.

A hamburgerben a hús a főszereplő, mégis teljes egészében elbukhat a zsemlén a dolog. Ha bolti, szivacsos, mégis morzsálódó bucit használunk, lehet benne akármilyen csodálatosan szaftos a húspogácsa, lehangolóvá teszi a szomorú keret.

A hamburgerbuci hasonlít a kalácshoz, de mégsem az. Akkor igazán finom, ha jó az állaga, foszlós, de nem olvad szét a szájban, édeskés, de csak nagyon enyhén. Nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, csak ki kell emelnie, ezért nagyon kevés cukor és vaj helyett olaj van benne. Az állaga pedig nem lehet annyira foszlós, hogy ne tudja megtartani erősen a sok jó tölteléket.

Hamburgerzsemle

hamburger buci kicsi

Hozzávalók 8 darabhoz:

Buci

  • 2.2 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 0.5 deciliter étolaj
  • 500 gramm liszt

A tetejére

  • 1 darab tojás
  • szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, majd a tojással. Ha körülbelül összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Lágy, nem ragacsos, feszes felületű tésztát gyúrunk belőle, és langyos, huzatmentes helyen, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni, ez körülbelül 45 perc.

Ha megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, és nyolc részre osztjuk a tésztát. A darabokból gömbölyű bucikat formázunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. 

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Betoljuk a tepsit, és aranybarnára sütjük a bucikat.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük