
Így készül a legfinomabb, foszlós, enyhén édes hamburgerbuci

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
Akkor jó, ha édes, de csak enyhén, foszlós, de van tartása, és persze kell rá szezámmag is.
A hamburgerben a hús a főszereplő, mégis teljes egészében elbukhat a zsemlén a dolog. Ha bolti, szivacsos, mégis morzsálódó bucit használunk, lehet benne akármilyen csodálatosan szaftos a húspogácsa, lehangolóvá teszi a szomorú keret.
A hamburgerbuci hasonlít a kalácshoz, de mégsem az. Akkor igazán finom, ha jó az állaga, foszlós, de nem olvad szét a szájban, édeskés, de csak nagyon enyhén. Nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, csak ki kell emelnie, ezért nagyon kevés cukor és vaj helyett olaj van benne. Az állaga pedig nem lehet annyira foszlós, hogy ne tudja megtartani erősen a sok jó tölteléket.
Hamburgerzsemle

Hozzávalók 8 darabhoz
Buci
- 2.2 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 0.5 deciliter étolaj
- 500 gramm liszt
A tetejére
- 1 darab tojás
- szezámmag
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, majd a tojással. Ha körülbelül összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Lágy, nem ragacsos, feszes felületű tésztát gyúrunk belőle, és langyos, huzatmentes helyen, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni, ez körülbelül 45 perc.
Ha megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, és nyolc részre osztjuk a tésztát. A darabokból gömbölyű bucikat formázunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Betoljuk a tepsit, és aranybarnára sütjük a bucikat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors