Süss csokis babkát húsvétra: mazsolával dúsítva mennyei lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A babka a kalácsok királynője, ott a helye a húsvéti asztalon, már a látványa elvarázsolja az embert.
A húsvéti asztal egyik kötelező finomsága a kalács, mely édes és sós változatban is népszerű. Az édes verziók közül ilyenkor a csodálatos babkát illik elkészíteni. A kelt tésztás édesség igényli a törődést, az elkészítése nem két perc, de minden másodperc megéri.
A puha tésztát sokféle töltelékkel gazdagíthatod, érdemes kipróbálni fahéjasan vagy diósan. A csokis verzió kakaós krémmel, csokival és mazsolával dúsítva készül. Ha nem szereti a család a mazsolát, akkor egyszerűen hagyd ki, úgy sem lesz üres a tészta, ha azonban szeretnél még valami pluszt hozzáadni, akkor durvára vágott mogyoróval vagy dióval szórd meg a krémet.
Csokis babka
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag porélesztő
- 1 darab tojás
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
Töltelék:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál kakaó
- 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- mazsola opcionális, ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot és a porélesztőt, az egészet alaposan keverjük egybe.
A lisztes keverék közepébe alakítsunk ki mélyedést, üssük bele a tojást, és a tejet is csorgassuk bele, majd kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat. Amikor a tészta összeállt, tegyük hozzá a vajat és dagasszunk belőle tésztát.
A tésztát tegyük egy tiszta tálba, fedjük le fóliával, és helyezzük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk fél centi vastagságúra.
Töltelék:
A puha vajhoz szitáljuk hozzá a porcukrot és a kakaót, keverjük alaposan össze.
A csokit ízlés szerint daraboljuk fel.
A kinyújtott tésztát kenjük meg a kakaós krémmel, majd szórjuk rá a csokidarabokat és a mazsolát.
A töltelékkel gazdagított tésztát a hosszabbik oldalától kezdve tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjuk félbe.
A vágott oldalakat fordítsuk felfelé, utána az egyiket fektessük keresztbe a másikon, mintha befonnánk, a végeket nyomkodjuk össze. A kalácsot tegyük vajjal kikent kenyérformába, fedjük le fóliával, majd meleg helyen 2-3 óra alatt kelesszük a duplájára.
A babkát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images