Ünnepi kalácsfészek: a foszlós, édeskés tészta remekül illik a sonkához
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kissé édeskés tésztájú kalácsok mesésen mutatnak majd a húsvéti asztalon, a közepükbe festett tojásokat is lehet rejteni.
A szépen megterített húsvéti asztalon biztos helyet kap a főtt sonka, amely mellé kalácsot is illik kínálni. A kalács akkor lesz a legfinomabb, ha otthon készül, és ha már lúd, legyen kövér, készítsd el fészekként, kissé édesen, remekül fog harmonizálni a sonka füstös ízével.
Mivel ünnepi asztalra kerül a kalács, legyen mutatós: érdemes mázzal borítani és vidám, étkezésre szánt dekorelemekkel feldobni. Az sem árt, ha ízben is figyelemre méltó, ha csak felnőttek falatoznak belőle, whisky-vel érdemes megbolondítani. Ha sonka és tojás mellé kínálnád, el is hagyható róla az édes máz.
Húsvéti kalácsfészek
Hozzávalók 6 darabhoz
Tészta:
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 6 dekagramm vaj
- 2.5 deciliter tej
- 6 dekagramm cukor
- 3 dekagramm élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 darab tojássárgája
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojás
Máz:
- 15 dekagramm porcukor
- 5 teáskanál víz
- 2 teáskanál whisky
Elkészítés:
Tészta:
A vajat olvasszuk fel.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, utána a közepébe az ujjaink segítségével ássunk mélyedést, amelybe üssük bele a tojások sárgáját, öntsük bele az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és az élesztős tejet. Utána kézzel vagy dagasztógéppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta fényes, rugalmas lesz. Ezután a tésztát fedjük le és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 6 részre.
A tésztadarabokat sodorjuk vékony rúddá (70-80 centiméter), majd hajtsuk félbe, így két hosszú hurkát kapunk, amelyeket szoros fonattá kell tekerni, a két végét csippentsük össze. A kalácskoszorú közepénél, az ujjaink segítségével húzzuk szét a tésztát úgy, hogy a közepén lyuk legyen, majd helyezzük őket sütőpappírral bélelt tepsire.
A kalácskoszorúkat kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-35 perce, míg aranybarnára sül a tészta.
Máz:
A porcukrot és a vizet alaposan keverjük egybe, majd ha folyékony, keverjük hozzá a whisky-t (nem muszáj). Csorgassuk a kalácsra, amit még tovább lehet dekorálni.
Fotó: Getty Images