Igazi, jó sűrű bablevest főztél már? Tessék, itt van hozzá a recept
Bableves füstölt hússal és kolbásszal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi, füstölt hússal, kolbásszal, sok zöldséggel készült, tartalmas bableves már nem is leves, hanem egytálétel. Van, aki hagymát vág bele, más sok tejföllel eszi, és hozzá az elmaradhatatlan fehér kenyérrel. Egy tányér után vége is az ebédnek, és biztos, hogy órákig nem fogunk újra megéhezni. Levesbáró generációk alatt tökéletesített receptje következik.

Elmaradhatatlan alaprecept, egy jó bablevessel bármikor ki tudjuk vágni a rezet, ha vendégek jönnek, vagy nincs kedvünk két-három fogással bíbelődni. Én még nem láttam embert, aki ne szerette volna a bablevest. Olyat már igen, aki mondjuk a tányér szélére tolta a petrezselymet, vagy (Jézusom!) pont a babot, de úgy egészében még soha, senki nem mondta a bablevesre, hogy nem eszik ilyesmit.

A bableves főzése az előző este kezdődik, amikor is beáztatjuk a babot a füstölt hússal. Ennek kettő szerepe van, az egyik, hogy ha a bab jól megszívja magát vízzel, akkor sokkal kevesebb idő alatt megfő, a másik pedig, hogy a füstölt hús kiereszti a sótartalmának nagy részét, így válik normál ízlelőbimbókkal is nagyon finommá.

Csipetke vagy tarhonya?

Rendkívül fontos kérdés, hogy a bablevesbe csipetkét, házi reszelt tarhonyát, esetleg krumplit főzzünk-e. Ha engem kérdeztek, szerintem tök mindegy, amelyiket szeretitek, és amelyikre időtök és kedvetek van éppen. Elrontani egyik sem fogja a bablevest.

Bableves füstölt hússal és kolbásszal

jókaibableves

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 40 dekagramm tarkabab
  • 50 dekagramm füstölt tarja
  • 1 darab jóféle füstölt kolbász szál
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 1 darab sárgarépa, gyökér, zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zöldpaprika, paradicsom
  • 2 deciliter tejföl
  • 2 evőkanál zsír
  • 10 dekagramm házi reszelt tarhonya
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 darab babérlevél
  • 1 darab Petrezselyem csokor
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Előző este a megmosott babot a füstölt tarjával áztasd be annyi vízbe, hogy bőségesen ellepje, mert legalább kétszeresére dagad. A főzési idő így alaposan lerövidül, és a tarja sójának is egy része kiázik.

Másnap a hagymát és a zöldpaprikát, fokhagymát apróra vágjuk, és egy jó nagy fazékban a zsír egyik felével megdinszteljük.

Hozzáöntjük a babot a füstölt tarjával és az áztató lével együtt, és adunk hozzá babérlevelet, meg a kolbászt, egészben. Ha így főzzük, sokkal szebb színe, és jobb íze lesz, amikor elkészül.

Amikor már majdnem megpuhult, szedjük ki a húsokat, és adjuk hozzá a kockára vágott vegyes zöldséget.

Amikor ez is majdnem megpuhult, akkor öntsük bele a tarhonyát.

Ez után készítsük el rántást, zsírban zsemlye színűre pirítsuk meg a lisztet, dobjuk rá a fűszerpaprikát, gyorsan keverjük el és hideg vízzel engedjük fel, ez után öntsük bele a tejfölt és keverjük ki simára. Most ezt is adjuk hozzá a leveshez és jól forraljuk ki.

Kóstoljuk meg, de vigyázat, a kolbász és a tarja még ezután is elég sók sót fog kiadni magából. Ezeket vágjuk össze, és keverjük a levesbe. Hintsük meg az összevágott petrezselyemmel, és már tálalhatjuk is. A siker nem marad el!

 Az eredeti recept Levesbáró blogjáról származik. Ha szereted a levest, akkor a legjobb helyen jársz nála, böngéssz bátran, biztos találsz kedvedre való receptet, amit szívesen kipróbálnál. Itt van például ez a forró, fehérboros, gyömbéres almaleves, amibe bodzaszörpöt kell tenni, ígéretes. Ez pedig itt a krumplileves receptje, ha nem lett volna még hozzá szerencséd azelőtt.

Fotó: Levesbáró

Ezt is szeretjük