Így készül a tökéletes petrezselyes újkrumpli
Petrezselymes újburgonya, ahogy gyerekkorodból emlékszel az ízére

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A petrezselymes újkrumpli olyan étel, amiről alighanem mindenkinek bevillan egy gyerekkori emlék: nyár van, süt a nap, a együtt ebédel a család, és hozzá az illatok, amik még a hangulatoknál is sokkal mélyebben bevésődnek az emlékezetünkbe: a rántott húsé, a petrezselymes újkrumplié, és mellé az uborkasalátáé. Ez így együtt érvényes.

Petrezselymes krumplit persze öreg burgonyából is lehet készíteni, de az nem lesz ugyanolyan. Az újkrumplinak és a friss petrezselyemnek egészen különleges illata és íze van együtt. Hiába van krumpliból, mégis olyan a hangulata, mintha valami könnyű zöldséget ennénk. Bár, kit érdekel? A petrezselymes újkrumpli rántott hússal és uborkasalátával intézmény, a családi élet, és a magyar vasárnapok szimbóluma.

Az újkrumplit egyébként szerencsére nem kell megpucolni. Persze vannak mazochisták, akik késsel megkapargatják, majd egy héten át próbálják eltüntetni az ujjaik hegyére ragadt barnaságot (nem fog menni), de ez teljesen felesleges (mindkettő). Helyette bőven elég, ha az újkrumplit víz alatt egy kicsit megdörzsölgetjük dörzsiszivaccsal. Mi mindent megtettünk. Ami rajta maradt, annak ott a helye, csak finomabb lesz tőle a végeredmény.

Nem főzzük, pároljuk!

Ami pedig a technikai részt illeti: a petrezselymes újkrumpli nem főtt krumpliból van. Ennek megfelelően nem bő vízben tesszük fel főni, majd pedig a végén a főzővízzel kiöntjük a sok értékes táp- és ízanyagot, hanem azon vagyunk, hogy elfője a levét, vagyis benne maradjon minden, amit az újkrumpliban annyira szeretünk.

Petrezselymes újkrumpli

petrezselymes újkrumpli

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm újkrumpli
  • 2 deciliter víz
  • 1 darab Petrezselyem csokor
  • 0.5 deciliter olaj (amit megszoktál)
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

1. A krumplikat víz alatt megdörzsöljük egy mosogatószivacs dörzsi részével. Ezzel meg is tisztítottuk, ugorhatunk.

2. A kisebb, legfeljebb diónyi méretű krumplikat egészben hagyjuk, a nagyobbakat pedig ehhez hasonló méretűre vágjuk.

3. A petrezselymet apróra vágjuk. Megfuttatjuk az olajon. Ráöntjük a krumplit, jól elkeverjük, majd öntünk rá 1-2 dl vizet. Sózzuk.

4. Fedő alatt pároljuk. Időnként ránézünk, hogy van-e még alatta víz, ha szükséges, pótoljuk.

5. Amikor a burgonya puhára párolódott, még kevergetés közben piríthatjuk kicsit, annál gusztusosabb és finomabb lesz.
Ezt is szeretjük