Illatos és átmelegít a fűszeres gesztenyekrémleves
Szereted az őszt?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz szépségeiről regélhetnék napestig, de mivel momentán a leggusztustalanabb arcát mutatja felém (zuhog), mindenkit megkímélek ettől, de főleg magamat. Ennek ellenére, a korrektség kedvéért be kell látni, hogy az ősz tényleg szuper dolog, ott van mindjárt a szelídgesztenye, amiből nemcsak gesztenyepürét lehet készíteni, hanem levest is, méghozzá sós levest, finomat és illatosat.

Természetesen véletlenül sem biztatnék senkit arra, hogy nyers gesztenyét vásároljon a piacon, majd kezdje el hősiesen feldolgozni, mert sok macerás konyhai művelet van, de a gesztenye elkészítése, az tényleg szívás. Ráadásul több mint valószínű, hogy valami gyanús, kínai dolgot sikerül csak beszerezni, hagyjuk inkább.

Eggyel jobb a helyzet, ha a hétvégi, erdei kirándulásunk alkalmával sikerült megfelelő mennyiségű szelídgesztenyét gyűjteni, ebben az esetben tökéletesen indokolt az otthoni gesztenyesütés-hámozás. A legjobb mégis az, ha bolti, fagyasztott gesztenyemasszát vásárolunk. Esetleg hámozott gesztenyét. Ezek mind úgy viszonyulnak a természetes formájában fellelhető terméshez, mint a konyhakész csirkemell filé a kint szaladgáló tyúkhoz: ha csak rajtam múlik, utóbbiból biztos nem lesz kaja.

A gesztenyemasszából viszont kétségtelenül. Oké, belátom, elég képmutató dolog ősszel hozni a gesztenye receptet, és úgy tenni, mintha azért csinálnánk, mert szezonja van, közben meg fagyasztott téglából dolgozunk, de legalább belátjuk, hogy ez van. A lényeg, hogy mindenképpen nézzed meg a csomagoláson, hogy cukrozatlan massza legyen, ami a kosaradba kerül, mert cukrozottból ezt a levest nem lehet elkészíteni. Másfélét igen, ahhoz is lesz majd recept, de ez a sós-fűszeres verzió. Érdemes kipróbálni, mert végtelenül egyszerű, finom, laktató és egészséges.

Gesztenyekrémleves

gesztenyekrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csomag Cukrozatlan gesztenyemassza
  • 1 darab burgonya
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 1.5 liter víz vagy alaplé
  • 0.5 fej hagyma
  • 1 opcionáls kakukkfű ág
  • 1 opcionáls rozmaring ág
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 deciliter tejszín vagy tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyekrémleves nagyjából ugyanannyira bonyolult étel, mint az összes többi krémleves: a hozzávalókat egy 2 literes fazék vízben feltesszük főni, és amikor minden megpuhult, adunk hozzá tejszínt vagy tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.

Turmixolás előtt a zöldfűszer ágakat halásszuk ki belőle.

A tetejére tehetünk krutont, csíkokra vágott, pirított sonkát, szalonnát, vagy gesztenye darabokat, esetleg megszórhatjuk petrezselyemzölddel.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük