Illatos szószban omlós csirke olasz-amerikai módra: a csirke piccata
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olasz-amerikai ételek általában rendkívül népszerűek a világon, ami egyáltalán nem véletlen. A csirke piccata is pont egy ilyen fogás, hiszen ki ne szeretné a tejszínes-citromos szószban úszó, lágy, omlós, aranyszínű, csirkemellet?
A csirkemelleket eredetileg csak simán lisztben kellene megforgatni, mi viszont csavartunk egyet a recepten, és némi parmezánt is kevertünk a lisztbe, amitől még finomabb lesz a hús.
A sajtos mixtúrában megforgatott szeleteket - most jön a nagy találmány: vaj és olaj keverékében sütjük elő. Az olaj megakadályozza a vajat, hogy hamar megbarnuljon, a vaj pedig megakadályozza az olajat, hogy megégjen, igazi win-win szituáció, ráadásul az íze, az valami csodás lesz.
Így marad omlós a csirke
Természetesen nem szabad sokáig sütni, csak egy-egy percig mindkét oldalát. Utána úgyis betoljuk a sütőbe, a finom, illatos szósszal nyakon öntve, amitől belül is készre sül a csirke, így kapja meg végül a csodás, szaftos állagát. Próbáljátok ki bátran, imádni fogjátok!
Csirke piccata
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab csirkemell filé fél
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál parmezán
- ízlés szerint só
- 2 gerezd A szószhoz fokhagyma
- 1 darab citrom leve
- 1 deciliter száraz fehér bor
- 2.5 deciliter tejszín
- 2 evőkanál kapribogyó
- 5 dekagramm A sütéshez vaj
- 1 deciliter olaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük a vaj és az olaj keverékét, és a csirke szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ez ne legyen több oldalanként 3 percnél.
A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáöntjük a tejszínt, a fehérbort, a citrom levét, a kapribogyót, jól elkeverjük.
A húsokat egy tepsibe tesszük, és nyakon öntjük a szósszal.
180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Tálaláskor díszíthetjük citromkarikákkal, köretnek pedig tésztát, vagy rizst adhatunk mellé, vagy amit szeretnénk.
Fotó: Shutterstock