Szalonna és kelkáposzta gazdagítja az ír krumplipürét: a gazdag köret magában is laktató

íkpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ír krumplipüré bőséges, tele van pakolva finomságokkal, sokkal több, mint köret, egytálételként is lehet kínálni.

A krumplipüré az egyik legkedveltebb köret, krémesre törve ellenállhatatlan. Az egyszerű finomság bátran cifrázható, lehet tanulni az írektől, mivel is érdemes felturbózni.

Az ír változatban a krumplis egytálba összetört vajas burgonya, pirosra sült szalonna, hagyma és kelkáposzta kerül. A laktató finomság ma köretként hódít, párolt hal mellé tökéletes választás. Ha szeretnéd, húsmentesen is készülhet a krumplis finomság, ha pedig épp ellenkezőleg, a húsimádók közé tartozol, kolbászt is használhatsz szalonna helyett vagy mellett.

Ír krumplipüré

íkpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 szelet szalonna
  • 20 dekagramm kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dekagramm vaj
  • 0.5 deciliter tej
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit karikázzuk fel vagy vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára.

Míg a krumpli fő, a szalonnát kockázzuk fel, serpenyőben pirítsuk le saját zsírján. A lepirult szalonnát szedjük ki tányérra, tegyük félre.

A hagymát vágjuk finomra, a szalonna zsírján dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a finomra vagy csíkokra vágott kelkáposztát.

A krumplit szűrjük le, vajjal és tejjel törjük krémes állagúra, utána adjuk hozzá a szalonnát és a hagymás kelkáposztát. A gazdag pürét kóstoljuk, sóval és borssal ízesítsük, ha szeretnénk, finomra vágott petrezselyem is kerülhet bele.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük