Mennyei joghurtos-áfonyás keksz: a vajas tészta is megér egy misét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jó házi keksz másnap is puha - hogy igazán finom legyen, érdemes bogyós gyümölccsel dúsítva is kipróbálni.
A nagymamám imádta a kekszeket, gyakran kísérletezett, próbálta megalkotni a saját titkos receptjét. Ha őszinte akarok lenni - és az leszek -, kezdetben a kekszei inkább harci fegyverre hasonlítottak, mint édességre. Szó szerint kőkemény lett a végeredmény, Dávid gond nélkül harcba szállhatott volna Góliáttal, ha a mamám kekszeit használja. Ám a nagyim nem adta fel, mindig újra nekifutott, míg megalkotta a tökéletes receptet: egy joghurtos változat lett a befutó, amely napok múlva is puha maradt.
Persze nem csak a textúra a lényeg, az ízek is fontos szerepet játszanak: fahéj, dió és a kissé savanykás áfonya gazdagítja az alábbi kekszet, de utóbbit édesebb aromájú bogyós gyümölcsre is le lehet cserélni. A kekszet nem csak friss, aszalt finomságokkal is dúsíthatod.
Joghurtos-áfonyás keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 15 dekagramm vaj
- 15 dekagramm porcukor
- 1 darab tojás
- 1 deciliter görög joghurt
- 1 darab citrom reszelt héja
- 25 dekagramm liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál darált dió vagy mandula
- 10 dekagramm áfonya
Elkészítés:
A puha vajat keverjük habosra a cukorral, utána adjuk hozzá a tojást, a joghurtot és a citrom reszelt héját.
A lisztet szitáljuk a vajas masszához, majd a fahéjat és a diót is forgassuk bele, utána az áfonyát is keverjük a tésztába.
A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges méretű halmokat, amelyeket vizes kézzel kicsit nyomkodjunk le, így laposabb lesz a keksz. Habzsák hiányában fagyiskanál segítségével adagoljuk a masszát a sütőpapírral bélelt tepsire.
A kekszet 170 fokosra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images