Így aszald a gyümölcsöket: sütőben vagy napon érdemes végezni a folyamatot

gyacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron a színes, zamatos gyümölcsök fogyasztása közepette érdemes felkészülni gondolatban a szürkébb hónapokra, megtervezni, hogyan lehet megmenteni a jó idő ajándékait.

A nyári gyümölcsöket többféleképpen is elteheted télire: érdemes üvegbe zárni a nyár kincseit, a hibernálás is tökéletes megoldás, de az egyik legősibb tartósítási módszert, az aszalást is kipróbálhatod.

Az aszalt gyümölcs nagyon egészséges, hiszen az aszalás során nem veszik el a vitamin- és ásványianyag-tartalom. A folyamathoz mindig hibátlan, egészséges, érett gyümölcsöt kell használni, amelyeket a szárítás előtt alaposan tisztíts meg!

Az egyik nagy kérdés - a magházas gyümölcsöknél -, hogy mi legyen a mag sorsa? Érdemes eltávolítani, méghozzá aszalás közben, akkor, amikor a gyümölcs összeesett annyira, hogy kitapintható a magja.

gyaszct3

Az aszalás lassú folyamat, a lényege, hogy elpárologjon a gyümölcsből a víztartalom, így kiszárad és sokáig eláll. Az aszalt gyümölcsök nassolnivalónak is tökéletesek, télen szuper vitaminpótlók, bár a cukortartalmuk jelentős, ezért cukorbetegek csak óvatosan csemegézzenek belőlük!

Hogyan érdemes aszalni?

Választhatod az ősi technikát, a napot, de sütőben is végezheted a folyamatot, sőt, ma már elektromos aszalógépet is lehet vásárolni, utóbbival a legkönnyebb kiszárítani a gyümölcsöket.

gyact5

Napon

A természetes módon történő szárítás időigényes, több napig is eltarthat, ezt vedd figyelembe, illetve nézd az időjárás-előrejelzést: meleg, napos időben állj neki az aszalásnak. Szárítás során a tiszta, szép gyümölcsöket terítsd egy üres felületre, a legjobb, ha fatálcát használsz, a gyümölcsöket pedig takard le valamilyen hálóval, így védd a finomságokat a rovaroktól.

A szárítás meleg helyen történjen, de ne a tűző napra tedd ki a gyümölcsöket. Mindennap forgasd át őket, éjszakára pedig vidd be a tálcát, mert a hajnali pára nem tesz jót az aszalni valónak. A szárítás több napig is eltarthat, az aszalási idő függ a gyümölcs méretétől és víztartalmától.

gyaszct2

Sütőben

A folyamat sütőben is történhet, a legjobb, ha légkeverésen végzed a szárítást. A folyamat során a sütőajtót mindig hagyd nyitva résnyire, hogy a keletkező gőz távozni tudjon, a sütőben pedig megfelelő lesz a klíma a gyümölcsnek. A szárítás 70-80 fokon induljon, majd 40-50 fokra állítsd a hőmérsékletet. Ha minél több vitamint szeretnél megőrizni a gyümölcsben, akkor végig 40-50 fokon történjen az aszalás. Ahogy már szó esett róla, a szárítási idő függ a gyümölcs víztartalmától és a méretétől, ezért mindig tartsd a fél szemed a sütőn.

gyact1

Az aszalt gyümölcs akkor lesz jó, ha ropogós, olyan lesz, mint a chips. A lédúsabb gyümölcsöknél, mint a barack vagy a szilva, pedig legyen rugalmas az aszalvány, amikor összenyomod, nem lehet már benne semennyi lé.

Hogyan kell tárolni az aszalványokat?

Az elkészült finomságokat hűvös, jól szellőző helyen érdemes tartani, légmentesen zárható üveg vagy zacskó remek választás. Az aszalt gyümölcsöket nem csak magában érdemes csemegézni, keverheted a reggeli joghurtba, izgalmas süteményekbe is kerülhet, sőt, különleges fogásokban is remekül érvényesülnek. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük