Mennyei, mogyoróvajas kosárka: roppanós csoki borítja az édes krémet
Alig kell hozzá valami, ráadásul sütés nélkül készül, csak bírd kivárni, amíg megköt a csoki.
Amennyire mutatós és isteni finom, annyira egyszerű elkészíteni a joghurtos kosárkát, amelyhez csak szilikonos muffinformára lesz szükséged. A hideg desszert sütés nélkül készül, viszont a fagyasztóban pihennie kell pár órát, hogy szépen összeálljon.
Az édesség alapja görög joghurt, amelybe banánkarikákat és mézet keverünk, így egy tökéletes gyümölcsös desszertet kapunk. Hogy még különlegesebb és mutatósabb legyen, roppanós csokival vonjuk be: ebbe érdemes mogyoróvajat is keverni, úgy még finomabb lesz.
Alább egy időigényesebb és egy egyszerűbb módszert is mutatunk a kosárka bevonására, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is!
A banánokat hámozzuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd vékony karikákra.
A banánt, a görög joghurtot és a mézet keverjük össze.
Készítsünk elő szilikonból készült muffinformákat/muffintepsit (Ha nincs szilikonos, béleljük ki a kapszlikat sütőpapírral úgy, hogy az túllogjon a forma szélein, ki tudjuk majd belőle emelni). Tegyünk minden kapszliba 2 evőkanálnyi banános joghurtot. Tegyük a fagyasztóba legalább 1 órára.
A csokit törjük kisebb darabokra, tegyük egy hőálló tálba. Adjuk hozzá a mogyoróvajat és az olajat. Vízgőz felett olvasszuk fel, míg egynemű nem lesz.
A banános kosárkákat fordítsuk ki a formából, majd egyesével forgassuk bele az olvasztott csokiba. Ha ennél egyszerűbb megoldásra vágyunk, hagyjuk őket a formában, és csak a tetejükre kanalazzunk a csokiból. Ebben az esetben a megadott mennyiség fele is elég lesz.
A csokiba mártott kosárkákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd rakjuk vissza a fagyasztóba 1 órára, vagy míg megköt rajtuk a csoki.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors