Görög joghurtos sajttorta: ugyanaz az ízvilág könnyedebb változatban

7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem tudom megunni a sajttortát. Nemcsak én, hanem a családom, sőt, most már a barátaim sem. Ehhez elég volt annyi, hogy egyszer azt süssek egy családi szülinapra, majd vigyek egy baráti összejövetelre is.

Sokan azt hiszik, hogy a sajttorta elkészítése bonyolult művelet, pedig egyáltalán nem az. Egyedül a sütésre kell odafigyelni, mert még remegősen kell kivenni a sütőből, nem szabad megvárni, amíg teljesen megsül. 

Sajnos ezt tapasztalatból mondom. Egyszer összeállítottam egy sajttortát, betettem a sütőbe, és szóltam a gyerekeim apukájának, hogy 40 perc után kapcsolja ki, majd hagyja a sütőben kihűlni a sütit. Én elszaladtam egy barátnőmhöz kicsit csacsogni. Egy óra után - a hetedik érzékemre hallgatva - hazatelefonáltam, természetesen a sajttorta még bőven sült, úgyhogy búcsút is mondhattunk neki. 

Így biztosan nem lesz tömény

Na, de ennyi kitérő után térjünk rá a receptre, ami szintén sajttorta, csak kicsit könnyedebben elkészítve. Nagyon szeretem ezt a sütit, de néha túl töménynek, nehéznek találom, ezért örültem, amikor felfedeztem a görög joghurtos verziót.

A görög joghurt amúgy is nagy kedvencem, testesebb, ízesebb, mint a hagyományos, sajttorta-alapanyagnak különösen finom, az elkészítése pedig pontosan ugyanaz, mint a sima változatnak. 

Sajtortta görög joghurtból

görög joghurtból sajttorta recept

Hozzávalók 6 adaghoz

tészta

  • 200 gramm keksz (bármilyen édes vagy teljes kiőrlésű)
  • 5 dekagramm vaj

krém

  • 1 csipet
  • 6 darab tojás
  • 1 liter görög joghurt
  • 1 kávéskanál citrom leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 250 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A kekszet jól törjük össze, keverjük össze az olvasztott vajjal, tegyük egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaforma aljára, egy üvegpohár aljával lapítsuk le. Tegyük a hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A krémhez keverjük össze a hozzávalókat, öntsük a kekszes alapra, majd süssük 30 percig. Utána nyissuk ki a sütő ajtaját, és várjuk meg, míg a sütemény kihűl, majd néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon