Görög joghurtos sajttorta: ugyanaz az ízvilág könnyedebb változatban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nem tudom megunni a sajttortát. Nemcsak én, hanem a családom, sőt, most már a barátaim sem. Ehhez elég volt annyi, hogy egyszer azt süssek egy családi szülinapra, majd vigyek egy baráti összejövetelre is.
Sokan azt hiszik, hogy a sajttorta elkészítése bonyolult művelet, pedig egyáltalán nem az. Egyedül a sütésre kell odafigyelni, mert még remegősen kell kivenni a sütőből, nem szabad megvárni, amíg teljesen megsül.
Sajnos ezt tapasztalatból mondom. Egyszer összeállítottam egy sajttortát, betettem a sütőbe, és szóltam a gyerekeim apukájának, hogy 40 perc után kapcsolja ki, majd hagyja a sütőben kihűlni a sütit. Én elszaladtam egy barátnőmhöz kicsit csacsogni. Egy óra után - a hetedik érzékemre hallgatva - hazatelefonáltam, természetesen a sajttorta még bőven sült, úgyhogy búcsút is mondhattunk neki.
Így biztosan nem lesz tömény
Na, de ennyi kitérő után térjünk rá a receptre, ami szintén sajttorta, csak kicsit könnyedebben elkészítve. Nagyon szeretem ezt a sütit, de néha túl töménynek, nehéznek találom, ezért örültem, amikor felfedeztem a görög joghurtos verziót.
A görög joghurt amúgy is nagy kedvencem, testesebb, ízesebb, mint a hagyományos, sajttorta-alapanyagnak különösen finom, az elkészítése pedig pontosan ugyanaz, mint a sima változatnak.
Sajtortta görög joghurtból
Hozzávalók 6 adaghoz
tészta
- 200 gramm keksz (bármilyen édes vagy teljes kiőrlésű)
- 5 dekagramm vaj
krém
- 1 csipet só
- 6 darab tojás
- 1 liter görög joghurt
- 1 kávéskanál citrom leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 250 gramm cukor
Elkészítés:
A kekszet jól törjük össze, keverjük össze az olvasztott vajjal, tegyük egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaforma aljára, egy üvegpohár aljával lapítsuk le. Tegyük a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A krémhez keverjük össze a hozzávalókat, öntsük a kekszes alapra, majd süssük 30 percig. Utána nyissuk ki a sütő ajtaját, és várjuk meg, míg a sütemény kihűl, majd néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon.
Fotó: Getty Images