Juharsziruppal és mustárral sütött répa – Egyszerre lesz édes és pikáns
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A répa nemcsak finom, hanem nagyon egészséges köret is, amit párolva és sütve is készíthetsz.
A répa egyszerű és jóízű köret, kicsit édeskés íze tökéletesen illik húsok mellé. Sütésnél karamellizálódik, de ezt különböző szószokkal is lehet fokozni. Fogyókúrába is beilleszthető, persze ilyenkor óvatosan bánj a kiegészítőkkel, ne vigyél be plusz kalóriát a szervezetedbe. Ez a fokhagymás, sült változat például vigyáz a vonalaidra, ráadásul sok munka sincs vele, a sütő elvégzi helyetted.
Ha nem édes ízre és kicsit más textúrára vágysz, akkor citromlével keverve készíts répapürét, amelyet vajjal tudsz még selymesebbé tenni. Ha mégis a sütőben sült változatra szavazol és édesszájú vagy, akkor készítsd el juharszirupos szósszal leöntve, ezután biztosan nem fogsz desszertre vágyni. Válassz minél vékonyabb darabokat, hogy szépen megpuhuljanak, miközben magukba is szívják az édes, pikáns öntetet.
Juharsziruppal és mustárral sült répa
Hozzávalók 2 adaghoz
- 6 szál sárgarépa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál juharszirup
- 0.5 evőkanál mustár
- 0.5 evőkanál fehérborecet
- 2 teáskanál szójaszósz (sötét)
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A sárgarépát tisztítsuk és pucoljuk meg. Ha vastagabbak, akkor hosszanti irányban vágjuk félbe őket. Egy nagyobb tálban keverjük össze a mustárt, az olajat, a juharszirupot, az ecetet, a szójaszószt, nyomjuk bele a fokhagymát. Tegyük bele a répákat a szószba, forgassuk meg benne. Fektessük egy sütőpapírral letakart tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a répákat 25-30 percig, félidőben még locsoljuk meg a maradék szósszal. Süssük aranybarnára őket.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors