Illatos, krémes répapüré vajjal és citromlével: friss zöldfűszerekkel még izgalmasabb

répapüré
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pár hozzábalóból készül a selymes, ízes répapüré, amit bátran fűszerezhetünk ízlésünk szerint.

Kevés leveszöldségért vagyok oda, de a répát magában, sütve, főzve, bárhogyan szívesen eszem, ennek ellenére most először készítettem belőle pürét.

A répa édeskés ízét jól ellensúlyozza a citromlé és a só, illetve egy kis vaj és víz gondoskodik a selymes állagról. A répához nagyon jól passzol a fahéj és a szerecsendió, ha szeretitek a kicsit pikánsabb ízeket, fűszerezzétek bátran, de a friss petrezselyem is sokat dob rajta. 

A répapüré a húsvéti asztalon is megállja a helyét, vidám színeivel és finom ízeivel egészen biztosan feldobja majd az ünnepi menüt. 

Répapüré

répapüré3

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm répa
  • 180 milliliter víz
  • 4 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • opcionális fahéj, szerecsendió
  • opcionális friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A répákat pucoljuk meg, a végüket vágjuk le, majd vágjuk vékony szeletekre. 

Tegyük a répát, a vizet, a vajat és a sót - ha használunk, egy csipet fahéjat és szerecsendiót - egy lábasba, majd forrásig melegítsük. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt főzzük kb. 20 percig, míg puha nem lesz a zöldség. Fontos, hogy a fedő rajta legyen, nem akarjuk, hogy az összes víz és ízanyag elpárologjon.

A puha répát szedjük ki a vízből, tegyük egy turmixgépbe, majd adjunk hozzá a főzővizéből fél bögrényit, illetve egy evőkanál citromlevet. Pürésítsük le, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, de adhatunk még hozzá citromlevet is.

A friss petrezselymet aprítsuk össze, ha szeretnénk, keverjük a pürébe vagy szórjuk a tetejére. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük