Foszlós, libatepertős pogácsa: ha így hajtogatod, szép réteges lesz
A libatepertős pogácsa elkészítése igényel némi időt és türelmet, ám a frissen illatozó süti rögtön el is feledteti a sok munkát.
Én azt szeretem, ha a tepertőt kicsi darabokra vágják és úgy sütik meg, hogy ropogjon a fogam alatt. Ami még csodálatos benne, az a belőle kisülő zsír, amelyet eltehetsz egy kis csatos üvegben a hűtőbe, és utána pedig akár friss kenyérre kenve, de ételek alá zsiradéknak is felhasználhatod.
Vásárolhatsz a piacon külön hájat is, de a mellről leszedett bőr is tökéletesen megfelel a célnak. A kacsamellet pedig csíkozd fel és süsd meg wokban, majd egy kevés répával és kuszkusszal tálald.
A kacsamellről húzzuk le a bőrt és tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Tegyük a gázra, és forraljuk fel. Hagyjuk 30 percet főni, utána vegyük ki, és vágjuk tetszőleges nagyságúra. Ha van rajta tollmaradvány, ilyenkor tökéletesen el lehet távolítani.
Tegyük vissza a lábasba a feldarabolt bőrt, és főzzük addig, amíg elpárolog alóla a víz. Ekkor vegyük kicsire a lángot és úgy, hogy a bőr ne kapjon oda, pirítsuk meg. A kisülő zsírját öntsük le róla, és szűrjük bele egy üvegbe.
Mielőtt teljesen megpirul, tegyük hozzá a felszeletelt fokhagymagerezdet is és pirítsuk együtt is. Ízlés szerint sózzuk meg.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
@sobors.hu