Wokban sült szaftos kacsamell répaszelettel, kuszkusszal – Pillanatok alatt készen van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
A szárnyasok közül a kacsából is csodás fogások születnek, talán még ízesebbek is, mint csirkéből.
A húsok közül nálunk szárnyasok kerülnek legtöbbször az asztalra, egészen pontosan csirke minden formában. A kacsa valahogy nem volt gyakori vendég, tartottam tőle, hogy a viszonylag konzervatív ízlésű gyerekeim hogyan fogják fogadni a kicsit eltérőbb ízvilágú húst.
Egészen addig, amíg egy kistermelőtől nem vettem egy gyönyörű kacsamellet, amelyet egészen egyszerűen wokban pirítva készítettem el. Nem vittem túlzásba, egy kevés répa került még bele, a végén pedig egy leheletnyi mézet csurgattam rá. Az egész művelet pontosan 20 percig tartott, és hogy a köretkészítés se vegyen el több időt, kuszkuszt kínáltam mellé.
A kacsa zsírosabb részei sem vesztek kárba - egy kevés tepertő és zsír készült belőlük, csak annyi, hogy friss kenyérrel el tudjam majszolni.
Wokban sült kacsamell
Hozzávalók 4 adaghoz
- 700 gramm kacsamell
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 teáskanál méz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 bögre kuszkusz
Elkészítés:
A kacsamellet alaposan tisztítsuk meg, a zsíros részeket vágjuk le róla, majd a húst csíkozzuk fel. A répát is vágjuk csíkokra. A lilahagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra.
A wokban forrósítsunk olajat, dobjuk rá a lilahagymát, majd a fokhagymát, egy perc múlva pedig a kacsamellcsíkokat, majd pirítsuk meg, ügyelve, hogy ki ne száradjon. Sózzuk, borsozzuk. Mikor már majdnem kész a kacsa, jöhet a répa. Pirítsuk őket pár percig együtt, majd zárjuk el a gázt és locsoljuk meg mézzel.
Egy bögre kuszkuszt forrázzunk le kétszer annyi sós vízzel, majd letakarva hagyjuk állni negyed órát, hogy jól magába tudja szívni a vizet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors