Isteni crème brûlée kakaóval dúsítva – A hagyományos desszert csokis változata

csokis creme bruléecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elegáns, mégis egészen könnyen elkészíthető desszert a crème brûlée, amelyet most a kakaó szerelmesei is imádni fognak.

Ha szereted a vaníliás ízvilágot, a crème brûlée-t mindenképpen érdemes elkészítened. A krém egészen selymes, amit tökéletesen ellensúlyoz a tetejére égetett leheletvékony, karemellizált cukortető. Ezt csak közvetlen tálalás előtt égetik rá. Érdemes nádcukorral dolgozni, sokkal intenzívebb ízt fogsz kapni.

Ha szereted a vanília ízét, akkor ezt a kekszes-banános pohárkrémet mindenképpen próbáld ki, amelyhez még a vaníliapudingot is házilag készítsd el. 

Ez a crème brûlée pedig a csokirajongóknak kedvez, hiszen a vaníliás krém mellé csokit is kell keverni, egészen különleges lesz így, érdemes kipróbálni. 

Kakaós crème brûlée

csokiscremebrulee

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 milliliter tejszín
  • 100 gramm cukor
  • 6 darab tojássárgája
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 110 gramm csokoládé (tej)
  • 1 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
  • 5 teáskanál nádcukor
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a rácsot a sütő alsó-középső részébe, és melegítsük elő 150 fokra. Töltsünk meg egy kisebb lábast vízzel, és forraljuk fel a gázon. 

Öntsük a tejszínt egy közepes méretű edénybe, adjuk hozzá a cukrot, és közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat verjük habosra, a fehérjére most nem lesz szükség.

Amikor a tejszínes keverék felforrt, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliakivonatot, az apróra darabolt csokoládét és a kakaót. Addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. 

A tojásokhoz nagyon lassan adagolva és folyamatosan keverve öntsük hozzá a tejszínes keveréket. Adagoljuk ki a krémet kis poceláncsészékbe, majd tegyük őket egy tepsibe. A már előkészített felforralt vizet öntsük a tepsi aljára, olyan magas legyen, hogy a csészék 2/3-áig érjen. Toljuk a sütőbe, és süssük 25-30 percig. 

Óvatosan vegyük ki a sütőből, és tegyük a csészéket egy rácsra hűlni. Fedjük le folpackkal, és tegyük a hűtőbe. 

Amikor kihűltek, vegyük ki az edényeket a hűtőből. A tetejükről egy papírtörlő segítségével óvatosan itassuk fel a nedvességet, majd szórjunk rájuk egy réteg nádcukrot úgy, hogy vékonyan fedje be mindenhol a krémet.

Állítsuk a sütőt grillfokozatra, magas hőmérsékletre. Tegyük az edényeket sütőrácsra, majd a legfelső sorba toljuk be. 5-10 percig pirítsuk, amíg a cukor meg nem olvad és bugyogni nem kezd. Azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük