Selymes creme brulée roppanós karamellel - Készítsd el otthon az elegáns francia desszertet

creme brulée cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A teteje finoman roppan egyet a fogad alatt, majd azonnal elérkezel az édes, selymes krémhez - ez a creme brulée, amellyel bárkit elkápráztathatsz.

A creme brulée-ben, csakúgy, mint a dobostortában, a legjobb dolog a roppanós tető. Na jó, a selymes vaníliakrém is csodás, de valahogy az azt befedő égetett cukor az igazi. A creme brulée elegáns nevű desszert, de egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, otthon is érdemes megpróbálkozni vele.

A creme brulée összeállítása nem ördöngösség, csak alaposan, odafigyeléssel kell dolgozni.  A tetejét befedő karamellréteg csak közvetlenül a tálalás előtt kerül rá - ezt úgy készítheted el, hogy a sütőt grillfokozatra állítod. A creme brulée melegen és hidegen is finom. Ha hidegen szeretnéd fogyasztani, akkor tálalás előtt tedd még fél órára a hűtőbe. 

Ha úgy érzed, hogy inkább csak a selymes, vaníliás ízre vágysz, akkor készíts madártejet, amelyet szintén feldobhatsz egy kis karamellel. Ha pedig tényleg gyorsan szeretnél valami krémes desszertet, akkor ezt a vaníliás-csokis pohárdesszertet készítsd el, természetesen házilag főzött krémmel. 

Creme brulée roppanós karamellel

creme brulée recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 darab tojássárgája (L-es)
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 250 gramm porcukor
  • 1 csipet
  • 750 milliliter tejszín
  • 750 milliliter víz
  • 150 gramm kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Forraljuk fel a vizet.

Tegyünk egy tepsire 6 darab kis porcelánedényt, ebben sül majd a creme brulée. 

Tegyük a tojássárgájákat egy tálba. Adjuk hozzá a vaníliamagokat, jó alaposan keverjük el benne. Szórjuk hozzá a porcukrot és egy csipet sót, keverjük csomómentesre. Öntsünk hozzá egy egészen kevés tejszínt, keverjük el alaposan, majd a maradék tejszínt is öntsük hozzá. 

Öntsük a masszát egy mérőedénybe, így könnyebben fogjuk tudni hatfelé elosztani. Osszuk el a tejszínes keveréket az edénykékben úgy, hogy majdnem a tetejükig töltsük meg őket. 

Tegyük a tepsit a sütőbe, öntsünk rá forrásban lévő vizet, vigyázzunk, hogy a porcelánedényekbe ne jusson. Ez lesz a vízfürdőjük. 

Süssük a creme brulée-t 45-60 percig. Onnan tudjuk, hogy készen van, hogy a szélei még kicsit remegősek, de a közepük megszilárdult. A hűtőszekrényben teljesen meg fognak szilárdulni úgyis. 

Vegyük ki az edényket a tepsiből, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőszekrénybe 30 percre. 

Készítsük el a karamellt. Vegyük ki az edényeket a hűtőből, sorakoztassuk őket egymás mellé. A tetejükről egy papírtörlő segítségével óvatosan itassuk fel a nedvességet, majd szórjunk rájuk egy réteg kristálycukrot úgy, hogy vékonyan fedje be mindenhol a felületüket, annyira, hogy épphogy látszódjon a krém alatta. 

Állítsuk a sütőt grillfokozatra, magas hőmérsékletre. Tegyük az edényeket sütőrácsra, majd a legfelső sorba toljuk be. 5-10 percig pirítsuk, amíg a cukor meg nem olvad és bugyogni nem kezd. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük