Kakaós keksz vaníliakrémmel töltve: dupla adaggal érdemes sütni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A töltött keksz népszerűsége töretlen, minden édesszájú kedvence, épp ezért, ha te is függője vagy az ilyen finomságoknak, készítsd el otthon, sokkal finomabb lesz, mint a bolti verzió.
Az édesség tésztája kakaós, a tölteléke pedig vaníliás. A legjobb, ha egy darab vaníliarúd kikapart magját kevered a krémbe, úgy sokkal intenzívebb lesz az íze, de ha olcsóbb megoldásra törekedsz, akkor vaníliás cukorral, vagy a picit drágább bourbon vaníliás cukorral próbáld ki.
A házi töltött keksz egyszerűen készül, kicsik és nagyok is imádják, tökéletes vendégváró, és még gasztroajándékba is adhatod, akár névnap alkalmából. Ha szeretnéd, a kekszérméket sütipecséttel tedd még csinosabbá. Kakaós lapok helyett vaníliás tésztával is kipróbálhatod, a töltelék pedig csokis is lehet, vagy kend meg az érméket házi nutellával.
Kakaós keksz vaníliakrémmel
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 15 dkg vaj
Töltelék:
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a kakaóval, porcukorral, sütőporral forgassuk egybe, majd a tojást felverve adjuk hozzá a vajjal együtt, gyúrjunk tésztát belőle.
A tésztát csomagoljuk folpackba, tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra, majd linzer- vagy más formával szúrjuk ki vigyázva, hogy ne törjön.
A kiszúrt formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre.
Töltelék:
A töltelék hozzávalóit alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
Összeállítás:
A megdermedt krémből kenjünk az egyik sütiérmére, majd illesszük össze egy másikkal.
A betöltött kekszeket fogyasztásig tároljuk hűtőben.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors