Ne dobd ki a vaníliarúd héját, készíts belőle illatos vaníliás cukrot
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
Vaníliás cukorra szinte minden édesség készítésénél szükség van, a különböző édes krémek és sodók lelke, de süteményeket is beboríthatsz vele.
A vaníliás cukor vagy a vaníliarúd minden sütni szerető konyhájában állandó lakó, hisz tényleg gyakran van rá szükség. Ha a recept vaníliarudat ír, akkor a belsejében található magot szokás felhasználni, pedig a héjnak is hasznát lehet venni, cukorral ledarálva kész is a házi vaníliás cukor, amelyben nincs mesterséges aroma, sem adalékanyag.
A vaníliarúd belseje tele van ízzel, ha sodót vagy más krémet készítesz, érdemes félbevágva a krémbe főznöd. A rudat máshogy is fel lehet használni: a magjával vagy nélküle daráld egybe a cukorral, és máris kész a házi készítésű vaníliás cukor.
Házi vaníliás cukor
Hozzávalók 3 decihez
- 2 darab vaníliarúd
- 300 gramm cukor
Elkészítés:
A cukrot és a vaníliarudat (egészből vagy maradék rúdból is készülhet) tegyük késes aprítóba vagy kávédarálóba, indítsuk el a gépet, daráljuk finomra.
A vaníliás cukrot öntsük sütőpapírral bélelt tepsire, terítsük szét rajta, néhány óráig hagyjuk száradni, majd tegyük befőttesüvegbe.
Fotó: Getty Images