Pihe-puha csokis piskóta nápolyi módra: liszt helyett darált mandula az alapja
A puha nápolyi piskóta, vagyis a torta caprese nem csak finom, gluténmentes is, ugyanis darált mandula az alapja.
Mindenkinek van a fegyvertárában egy bevált piskótarecept, melyből rengetegféle csodás dolog készülhet. Az egyik nagy kedvencem a piskótatekercs. A látványos finomság, bármennyire is hihetetlen, nagyon egyszerűen összedobható. Arra kell figyelni, hogy a tésztát még melegen tekerd fel, úgy nem fog repedni és sokkal szebb lesz a formája. A krémet pedig csak akkor kend a tésztára, ha már kihűlt, utána ismét tekerd fel. A piskótatekercset szeletelés előtt kötelező hűtőben pihentetni, így megdermed a krém, tökéletes szeleteket tudsz vágni.
A kész tekercset mindenféle cicoma nélkül is kínálhatod, de ha kreatív vagy, akkor itt a lehetőség művészi hajlamaid kiélésére. Csorgass a rolád tetejére fehér vagy étcsokit, vond be kakaós mázzal vagy ugyanolyan krémmel, mint amit a piskótára kentél. És ennyivel nem érnek véget a lehetőségek. A töltelékben csokidarabok vagy valamilyen szezonális gyümölcs, de még aszalt finomság is elfér.
Piskóta:
A tojást válasszuk szét.
A fehérjét kezdjük el kemény habbá verni, közben a cukor felét adjuk hozzá.
A sárgáját a maradék cukorral verjük fehéredésig, utána a tejet is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a kakaót, sütőport és a sót. Ezután a száraz alapanyagokat forgassuk egybe a sárgájával, majd óvatosan a fehérjehabbal lazítsuk a masszát.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-18 perc alatt süssük készre.
A kész piskótát még melegen tekerjük fel konyharuha segítségével.
Krém:
A habtejszínt a cukorral vejük kemény habbá.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd miután kihűlt, forgassuk egybe a habtejszínnel.
A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük rá a tölteléket, majd tekerjük fel, és 2-3 órára tegyük hűtőbe, utána szeletelhetjük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu