Vékony tésztájú kakaós palacsinta – A kakaó a tésztába kerül, így még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vékony palacsintatésztát eredetileg sósan készítették őrölt hajdinalisztből, majd ahogy teltek az évek, egyre népszerűbbek lettek az édes változatok.
A magyar konyha szereti kakaóval, túróval, lekvárral vagy nutellával tölteni az édes palacsintát. A gyors serpenyős receptben a tészta mindig világos színű, ami, ha sokszor készítjük, egy idő után unalmasnak tűnhet. Dobjuk hát fel, keverjünk a tésztába kakaót, amitől szép barna színt kap, de a tészta íze is sokkal finomabb lesz.
Mivel töltsük a kakaós palacsintát?
Amivel csak szeretnénk, a legjobb azonban fehér színű krémmel megkenni, úgy sokkal mutatósabb. A legjobb, ha sűrű vaníliás tejszínhabbal pakoljuk meg a tésztát, majd háromszögalakra hajtjuk, a tetejére pedig csokimázat csurgatunk.
Kakaós tésztájú palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta:
- 100 gramm liszt
- 25 gramm kakaópor
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál olaj
- olaj a sütéshez
- 300 milliliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál cukor
Krém:
- 250 milliliter tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Csokimáz:
- 1 tábla tej- vagy étcsoki
- kevés vaj vagy tej
Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport és a sót tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a cukrot. A közepébe mélyedést ásunk, beleöntjük a felvert tojást, olajat, tejet és vaníliakivonatot, addig keverjük, míg sima állagú tésztát nem kapunk.
A masszát palacsintasütőben vagy teflonos serpenyőben kisütjük. Ha sütésnél szükségesnek érezzük, kevés olajat öntünk a serpenyőbe. Kb. merőkanálnyi masszát öntsünk a forró serpenyőbe, ezt forgassuk meg, hogy egyenletesen szétterüljön, majd körülbelül 1 percig süssük mindkét oldalán a palacsintát.
A tejszínt a porcukorral és a vaníliakivonattal verjük habbá.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, ha szükséges, keverjünk hozzá kevés vajat vagy tejet.
A palacsintákat ízlés szerint kenjük meg a krémmel, hajtsuk háromszögalakba, majd csurgassunk rá olvasztott csokit.
Fotó: Getty Images