Foszlós kakaós csiga karácsonyi fűszerekkel: ezzel hangolódj az ünnepre

karacsonyi-kakaos-csiga2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni illatok lengik majd be a lakást, míg sülnek a foszlós kakaós csigák, a karácsonyi fűszerektől biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.

Kelt tésztát készíteni nem nagy ördöngösség, ha van hozzá egy jó recepted, garantált a siker. Ezt a mennyei, illatos kakaós csigát ráadásul nem kell órákig keleszteni, a sütőben fognak szépen megnőni, így viszonylag kevés idő alatt összeállíthatod. 

Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy a kakaó a tésztát is gazdagítja, a töltelékben pedig olyan karácsonyi fűszerek is helyet kapnak, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió. Mennyei illatok fogják majd belengeni a lakást, amíg sülnek a csigák, és garantáltan nincs ennél jobb ünnepi napindító.

Karácsonyi kakaós csiga

karacsonyi-kakaos-csiga

Hozzávalók 14 darabhoz

Tészta:

  • 450 g liszt (+ a dagasztáshoz)
  • 50 g kakaópor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 kk
  • 250 ml tej
  • 100 g cukor
  • 50 g vaj
  • 1 db tojás

Töltelék:

  • 130 g barna cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk fahéj
  • 0.5 tk gyömbér
  • 0.5 tk szegfűszeg
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 50 g vaj (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, az élesztőt és a sót.

Egy kis mikrózható tálban keverjük össze a tejet, cukrot és a vajat, majd tegyük a mikróba kb. 1 percre. Akkor jó, mikor a vaj elolvadt és a keverék meleg, de nem tűzforró.

Adjuk hozzá a tejes keveréket a liszteshez, majd kezdjük el géppel vagy kézzel dagasztani a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, adjuk hozzá a tojást is, és dagasszuk addig a tésztát, míg egynemű, rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá 1 ek. lisztet, dolgozzuk egybe, ha még mindig nem jó, evőkanalanként adagoljuk a lisztet. 

Fedjük le a tálat, majd tegyük félre 15 percre.

Közben a töltelékhez a vajon kívül keverjünk össze minden hozzávalót.

Lisztezzünk meg egy nagy deszkát, majd nyújtsuk a tésztát fél centi vastag téglalappá. Kenjük szét rajta a puha vajat. Szórjuk a vajra egyenletesen a fűszeres-cukros keveréket, de a hosszabbik, tőlünk távolabb eső oldalán hagyjunk üresen egy 2 centis sávot, hogy könnyebb legyen majd feltekerni a tésztát. Picit nyomkodjuk rá a fűszereket.

Szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabbik, hozzánk közelebb eső oldalától kezdve. Vágjuk a tésztát kb. 14 darabra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire. Fedjük le konyharuhával, majd meleg helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Toljuk a csigákat a sütőbe kb. 25-30 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz.

Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük