Foszlós kakaós csiga karácsonyi fűszerekkel: ezzel hangolódj az ünnepre
Isteni illatok lengik majd be a lakást, míg sülnek a foszlós kakaós csigák, a karácsonyi fűszerektől biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.
Kelt tésztát készíteni nem nagy ördöngösség, ha van hozzá egy jó recepted, garantált a siker. Ezt a mennyei, illatos kakaós csigát ráadásul nem kell órákig keleszteni, a sütőben fognak szépen megnőni, így viszonylag kevés idő alatt összeállíthatod.
Ennek a receptnek az a különlegessége, hogy a kakaó a tésztát is gazdagítja, a töltelékben pedig olyan karácsonyi fűszerek is helyet kapnak, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió. Mennyei illatok fogják majd belengeni a lakást, amíg sülnek a csigák, és garantáltan nincs ennél jobb ünnepi napindító.
Karácsonyi kakaós csiga
Hozzávalók 14 darabhoz
Tészta:
- 450 g liszt (+ a dagasztáshoz)
- 50 g kakaópor
- 1 csomag instant élesztő
- 1 kk só
- 250 ml tej
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 1 db tojás
Töltelék:
- 130 g barna cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 tk fahéj
- 0.5 tk gyömbér
- 0.5 tk szegfűszeg
- 0.25 tk szerecsendió
- 50 g vaj (a kenéshez)
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, az élesztőt és a sót.
Egy kis mikrózható tálban keverjük össze a tejet, cukrot és a vajat, majd tegyük a mikróba kb. 1 percre. Akkor jó, mikor a vaj elolvadt és a keverék meleg, de nem tűzforró.
Adjuk hozzá a tejes keveréket a liszteshez, majd kezdjük el géppel vagy kézzel dagasztani a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, adjuk hozzá a tojást is, és dagasszuk addig a tésztát, míg egynemű, rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá 1 ek. lisztet, dolgozzuk egybe, ha még mindig nem jó, evőkanalanként adagoljuk a lisztet.
Fedjük le a tálat, majd tegyük félre 15 percre.
Közben a töltelékhez a vajon kívül keverjünk össze minden hozzávalót.
Lisztezzünk meg egy nagy deszkát, majd nyújtsuk a tésztát fél centi vastag téglalappá. Kenjük szét rajta a puha vajat. Szórjuk a vajra egyenletesen a fűszeres-cukros keveréket, de a hosszabbik, tőlünk távolabb eső oldalán hagyjunk üresen egy 2 centis sávot, hogy könnyebb legyen majd feltekerni a tésztát. Picit nyomkodjuk rá a fűszereket.
Szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabbik, hozzánk közelebb eső oldalától kezdve. Vágjuk a tésztát kb. 14 darabra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire. Fedjük le konyharuhával, majd meleg helyen hagyjuk kelni kb. 30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Toljuk a csigákat a sütőbe kb. 25-30 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz.
Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
-
2023-12-26 11:08:01
-
2023-12-25 08:52:01
-
2023-12-23 11:08:01
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!