Készíts tökéletes kelt tésztát: így lesz foszlós, levegős a szerkezete

kelt tészta gyúrás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kell ahhoz profinak lenned, sőt még gép sem kell hozzá, hogy levegős, foszlós és könnyed kelt tésztát készíts, amelyből aztán számtalan isteni péksütit süthetsz.

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a tésztagyúrás megnyugtat, már-már zen állapotba hoz. Ahogy a kéz melege alatt a ragacsos massza összeáll, szépen elválik az edény szélétől, és szép ruganyos lesz, csodálatos érzés, utána már csak a kelesztés van hátra, és sülhet az isteni édes vagy sós péksütemény. 

A kelt tészta nagyon sokféleképpen felhasználható, így mindenképpen érdemes megtanulnod a receptjét. Ha szereted a pizzát, akkor máris megérted, miért jó, ha házilag is el tudod készíteni a tésztáját, és nem félig kihűlt rendeléseket kell átvenned. Ha kedveled a klasszikusokat, akkor a lekváros bukta biztosan nagy kedvenced, ehhez is csak egy jó kelttészta-receptre lesz szükséged.

A kelt tészta nem egy sima gyúrt tészta, de ha odafigyelsz néhány dologra, akkor nem fogod elrontani. Ahogy az összes receptnél, itt is a megfelelő alapanyag az egyik legfontosabb, utána a dagasztás, a tészta formázása és újrakelesztése, valamint a sütés folyamata. 

kelt tészta álló

Alapanyag

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, már órákkal a készítés előtt mindent vegyél ki a hűtőből vagy a kamrából. A tej sem lehet hideg, ha kell, kicsit langyosítsd meg, nagyjából 35 fok a megfelelő hőmérséklet. A lisztet ne csak belezúdítsd a tálba, hanem szitáld át, úgy levegősebb lesz a tészta, és biztosan nem kerülnek bele nem odavaló dolgok sem, például bogár. Az élesztő lehet por vagy friss, de mindenképpen jó minőségű legyen, ha nem ilyen, akkor fel sem fog futni, és a tészta gyakorlatilag mehet a kukába. A vajat vagy a zsírt is olvaszd fel kicsit, mielőtt a tésztába gyúrod. 

kel a tészta álló

Dagasztás

A műveletet mindig a liszttel kezdd, majd morzsold bele az élesztőt, add hozzá a cukrot (édesítő nem jó, mert nem fut fel vele az élesztő), a sót, üsd bele a tojásokat, majd fokozatosan csorgasd hozzá a vajat vagy az egyéb zsiradékot, kézmeleg folyadékot. Ha friss élesztővel dolgozol, érdemes külön felfuttatni: a langyos tejbe/vízbe keverd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd várd meg, míg felfut.

A tejjel vagy vízzel a lágyságot, illetve a keménységet szabályozhatod. Keményebb tészta kell például a kalácsokhoz, lágyabb a lángosokhoz. A jó tészta elválik az edény falától, fényes és sima. Nem kell sok idő hozzá, ha határozott mozdulatokkal végzed a dagasztást. Persze a legegyszerűbb a robotgép használata, de kézzel is tökéletes tésztát tudsz készíteni. 

dagasztás álló

Kelesztés

A tészta tetejét érdemes kicsit meghinteni liszttel, majd le kell takarni tiszta konyharuhával. Keleszd meleg helyen, 25 fok felett. Úgy ellenőrizheted, hogy megkelt-e a tészta, hogy az ujjaddal benyomod, és miután elengeded, visszaugrik.

Újrakelesztés

Ha a tészta a duplájára kelt, borítsd egy jól kilisztezett deszkára, ha kell, akkor gyúrd át. Formázd meg az adott péksütemény formájára, tedd kizsírozott tepsibe vagy sütőpapírra, kend le felvert tojással, majd keleszd további fél órát. 

kelt buci álló

Sütés 

A kelt tésztát előmelegített, forró sütőben süsd. Nem szabad közben kinyitni a sütő ajtaját, mert akkor összeesik. Ha megsült, akkor tedd rácsra, hogy az alja is kapjon levegőt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük