Fűszeres, karácsonyi mázas sonka: szegfűszeg és mézes mustár ízesíti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak különleges és mutatós, nagyon finom is a fényes mázzal borított sült sonka, érdemes helyet szánni neki az ünnepi asztalon.
Ha pulykasült helyett idén más mutatós fogást tennél az asztalra, készíts mázas sült sonkát, amely nem csak látványban, ízben is megkoronázza az ünnepi menüsort. Fontos, hogy jó minőségű, előfőzött sonkát vásárolj, ez lehet akár kötözött is.
A máz mézből, mustárból és barna cukorból áll, utóbbi tökéletesen karamellizálódik a sonka tetején. Akár egy kevés narancslevet vagy fahéjat is keverhetsz a mézes-mustáros alapba, ha merészebb ízkombinációt is kipróbálnál.
Hogy igazán mutatós legyen, szegfűszeggel díszítsd a sonkát, ez ízben is pluszt ad hozzá.
Karácsonyi mázas sonka
Hozzávalók 8 adaghoz
Sonka:
- 2 kilogramm főtt sonka
- 1 ek szegfűszeg
Máz:
- 100 gramm barna cukor
- 80 gramm méz
- 1.5 ek mustár
- opcionális szegfűbors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Készítsünk elő egy sütőrácsot, tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet úgy, hogy ne érje el a rács alját.
A sonkát helyezzük a rácsra. A sonka tetejét vagdossuk be átlósan úgy, hogy négyzetrácsokat kapjunk. Nem kell túl mélyen bevágni, kb. 2 centire. Ha bevagdostuk a sonkát, az így keletkezett négyzetekbe szúrjunk 1-1 szegfűszeget. (Ez el is hagyható.)
Csomagoljuk a sonkát alufóliába, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben a mázhoz melegítsük össze a barna cukrot, a mézet, a mustárt és egy nagy csipet szegfűborsot. Kb. 2 percig főzzük forrástól számítva, míg a cukor el nem olvad.
Mikor letelt a 20 perc, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk ki, majd kenjük le a tetejét a máz egy részével. Csomagoljuk vissza a fóliába, majd tegyük vissza további 40 percre (kilónként 20 perc). Az első 20 perc után vegyük ki, kenjük át ismét a mázzal, csomagoljuk be és tegyük vissza.
Ha letelt a 40 perc, vegyük ki a sonkát, kenjük le a maradék mázzal, majd a fólia nélkül toljuk vissza grillfunkción 3-5 percre, míg karamellizálódik a tetején a máz.
Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk vissza a fóliába, majd hagyjuk 20 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images