Mennyei citrompuding házilag készítve: jóleső desszert a meleg napokon
A citrompuding igazi könnyed nyári édesség. Szufléformákban sütve az igazi, de ha ilyened nincs, egyben, tepsiben is készítheted.
Csak jobb híján hívom karamellásnak ezt a pudingot, a „butterscotch” valójában egy angol édesség, barna cukorból és vajból készül, illetve sokszor tejjel vagy tejszínnel egészül ki. Ehhez a pudinghoz nem kell cukrot karamellizálni, csak összemelegíteni a hozzávalókat, a tojássárgájától krémes, a keményítőtől sűrű, kanalazható állagú lesz.
Eredetileg még ennél is több cukorral készül, hiszen a barna cukornak kell dominálnia benne, de az alábbi mennyiségekkel is bőven elég édes lesz. Ha picit hígabbra készíted, akár piskótával, öntetként is kínálhatod.
A tojássárgáját keverjük csomómentesre a barna cukorral, keményítővel, sóval és 60 ml tejjel. Amikor egynemű a massza, öntsük fel a maradék tejjel.
Öntsük a keveréket egy kis lábosba, majd közepes lángon melegítsük folyamatos kevergetés mellett. Csak gyöngyözzön, ne forrjon. Amikor besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat és a vaníliakivonatot.
Ha szükséges, szűrjük át egy szitán. Osszuk szét a pudingot 6 tálka között, majd fedjük le folpackkal, hogy ne legyen bőrös a teteje. Tegyük a hűtőbe pár órára, míg megdermed.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu