Így készül a tökéletes karamell – Két bevált módszert is mutatunk

karamellcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy jó karamellszósz mindig elfér a hűtőben, kiválóan fel lehet használni fagylaltok szervírozásánál, sütemények cicomázásánál, de még gyümölcsszeleteken, például almacikkelyeken falatozva is mesés élményben lehet részünk.

A jól sikerült karamellszósz magában is isteni, könnyű kísértésbe esni, kanállal nekiesni a karamellás csupornak és eltüntetni belőle az utolsó cseppet is. A jó karamell készítése még a profi séfek szerint is nehéz és veszélyes feladat. A folyamat során cukrot kell melegíteni, óvatosnak kell lenni, elég egy figyelmetlen mozdulat és csontig égethetjük magunkat. 

A dobostortára szánt karamell is ilyen, amivel ráadásul gyorsan is kell dolgozni, mert hamar megdermed. A hagyományos recept alapján, amit a legtöbb cukrász használ, nehéz elkészíteni, kellő rutin szükséges, hogy sikerrel járjunk. Szeretek szakítani a bevált, de nehézkes módszerekkel és kipróbálni valami újat, a karamellszósz, -krém esetében is így tettem, két remek változatot mutatok most meg, melyekben az a legjobb, hogy hűtőben sokáig tárolhatjuk őket.

Fontos, hogy kis lángon karamellizáljunk

Mindkét verziónál alacsony lángon kell készíteni a karamellt, közepes vagy nagy lángon biztos kudarc vár ránk. Szóval kapjunk elő egy közepes méretű edényt, mehet bele 250 gramm kristály- vagy kockacukor, amit, még egyszer hangsúlyozom, kis lángon melegítünk.

Amikor a cukor elkezd olvadni, ne kavarjuk, óvatos mozdulattal csak az edényt mozgassuk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, vegyük le a tűzhelyről, és öntsünk rá 200 milliliter tejszínt, alaposan keverjük el vele, spatula vagy fakanál segítségével keverjük simára. Közben visszatehetjük kis láng fölé, de csak kevés időre, amíg szép sima lesz a szósz. Miután felforrt, adjunk hozzá 150 gramm vajat, amit szintén simára keverünk benne. A kész karamellszószt edénybe adagoljuk, megvárjuk, míg kihűl, 4-5 napig simán tárolhatjuk hűtőszekrényben.

karamell2ct

Létezik még ennél is egyszerűbb karamellrecept?

A válaszom igen. Az előbb megosztott recept 10-15 perc munka alatt készül el. Van egy másik kedvenc receptem is, melyben barna cukor, vaníliakivonat és egy csipet só teszi nagyszerűvé a karamellszószt.

Az arányok maradnak, de új résztvevőkkel egészül ki és a menet is változni fog. Kezdjük is! Kapjunk elő egy edényt, mehet bele 150 gramm vaj, miután szépen felolvadt, borítsunk rá 200-250 gramm barna cukrot, majd ha a cukor is felolvadt, a 200 milliliter tejszín következik. Szép simára keverjük vele, majd miután levettük a tűzhelyről, 1 evőkanálnyi vaníliakivonattal és 1 csipet sóval fokozzuk az ízeket.

karamell3ct

Bármelyik változatát is választjuk a karamellszósz elkészítésének, ügyeljünk rá, hogy kis láng felett dolgozzunk, a cukor könnyen odaég. Állati eredetű, teljes tejszínt és jó minőségű vajat használjunk.

Ha legközelebb csokis brownie-t vagy almás pitét sütünk, ne sajnáljuk a süti tetejéről a vaníliafagyit és a karamellszószt. A mennyei házi karamellt bátran használjuk, van, aki szeret egy keveset a kávéjába is csorgatni belőle, tényleg isteni, ráadásul ajándéknak sem utolsó. Készítsünk egy csuporral szerettünknek, az üvegre tegyünk szép díszítést, kedves kis üzenetet is csatoljunk mellé, szuper ajándék, aminek biztos örülni fognak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük