Puha, karamellás sütemény: a lágy tészta az édes krémtől lesz ellenállhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire különleges ez a sütemény, annyira egyszerű elkészíteni, szinte alig van vele munka.
Ez a sütemény több szempontból is különleges: a tésztája nagyon lágy, az édes krém pedig a sütőben áll össze. Miután kikeverted és a tepsibe simítottad a vajas, mézes tésztát, meg kell szórni a tetejét egy adag keményítős cukorral, majd nyakon kell önteni forró vízzel. A sütőben a cukorból, a keményítőből és a vízből sűrű, édes karamellkrém születik.
Ahogyan a tészta megemelkedik a melegben, a cukros víz aláfolyik, mire kiveszed a sütőből, a krém már nem a süti tetején, hanem alatta lesz. Melegen, a karamellel meglocsolva kínáld, ha szeretnéd, hideg tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival is megkoronázhatod.
Karamellás sütemény
Hozzávalók 8 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 50 gramm barna cukor
- 100 gramm vaj (olvasztott)
- 1 darab tojás
- 125 milliliter tej
- 3 evőkanál méz
- 100 gramm barna cukor (tetejére)
- 1 evőkanál keményítő
- 375 milliliter forró víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 2 liter űrtartalmú, mélyebb jénait/kerámiatálat.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjunk hozzá 50 gramm barna cukrot, az olvasztott vajat, a tejet, a tojást, a mézet. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a tésztát az előkészített jénaiba.
Keverjünk össze egy tálban 100 gramm barna cukrot 1 evőkanál keményítővel, majd szórjuk egyenletesen a tészta tetejére úgy, hogy mindenhol befedje azt. Forraljunk fel 375 milliliter vizet, majd lassan, óvatosan, kis sugárban öntsük a cukros keményítőre - egy kanál hátuljáról érdemes -, hogy megálljon a tetején.
Toljuk a sütőbe, majd 35-40 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz, tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen, akár egy gombóc fagyival kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors