![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Házi tejkaramellakrém, amit nem lehet elrontani - Jobb, mint a Nutella
![dulce de leche](https://kep.index.hu/1/0/3047/30475/304753/30475387_2339787_595257ef5115b8767f3322cee9ddbbdf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Azt hiszem, kevés édességet szeretek jobban a tejkaramellánál, a gyerekkoromat hozza vissza.
A tejkaramella egy dolog. A gyerekkoromból a Krowkára emlékszem, az úgynevezett lengyel piacokon szereztük be, puha volt, omlós és abbahagyhatatlan. Ma is lehet kapni, és most sem tudok betelni vele. Aztán volt még a magyar változat, kis téglatestek papírba csomagolva, a karamella először a papírba, majd a fogam közé ragadt bele. Lehet ezt fokozni? Lehet.
Kenhető tejkaramella?
Egyetemista éveimben latin-amerikai diákokkal is összehozott a sors, ők mutatták meg a non plus ultrát, a dulce de leche-t, vagyis nyers fordításban a kenhető tejkaramellát. Ezt a krémet sütikbe, palacsintákba, kis kekszekbe lehet tölteni, igazából minden édesség isteni lesz tőle. Na, de miért nyers ez a fordítás? A dulce de leche alapanyaga a sűrített tej, nem a cukor. A karamella a cukor gyors karamellizációjának a következménye, míg a dulce de leche-nél maga a tej, vagyis a cukrozott sűrített tej barnul meg a lassú hevítés következményeként.
És akkor el is érkeztünk az alapanyaghoz, a sűrített tejhez. Ehhez is fűződnek emlékeim, a hűtőben mindig volt egy-egy tubus, anyuék ezt tették a kávéba. Én pedig csak megfogtam és az egész tubust belenyomtam a számba. Azóta sem értem, hogy bírtam elviselni ilyen töményen azt a cukros, émelyítő ízt.
Biztosan nem lesz keserű
A dulce de leche is ebből készül. A legegyszerűbb, ha konzerv sűrített tejet használunk hozzá. A hevítés következtében megbarnul, kicsit vajas, karamellás ízt kap, de nem érezzük majd az égetett cukorral járó keserűséget benne.
Régen tejjel és nádcukorral készítették a dulce de leche-t, akkor bizony hosszú-hosszú órákat töltöttek vele, míg elkészült az édesség, de sűrített tejjel ez az idő 2-3 órára csökkent.
Dulce de leche, avagy tejkaramellakrém
![dulce de leche recept](https://kep.index.hu/1/0/3047/30475/304753/30475399_10c963a6c9034092818fe780e59993f5_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 doboz sűrített tej (konzerv, cukrozott)
Elkészítés:
A sűrített-tej-konzervet állítsuk bele egy lábas forró vízbe úgy, hogy az teljesen ellepje. Alacsony lángon főzzük - de ne forraljuk - 2-3 órán át. A főzési idő attól is függ, hogy milyen sötétre szeretnénk a krémet készíteni. A lábast ne fedjük le főzés közben, nehogy a gőztől felrobbanjanak a konzervek. Ha elpárolog közben a víz, folyamatosan öntsünk rá, hogy a konzerveket mindig ellepje.
Ha letelt a főzési idő, vegyük ki a konzerveket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni. Utána nyissuk ki őket, és készen is van az édességünk.
Ha nem kapunk konzerv sűrített tejet, akkor a tubusos tartalmát nyomjuk ki egy hőálló edénybe, takarjuk le alaposan fóliával, és azt állítsuk bele egy lábas forró vízbe. A metódus ugyanaz, főzzük 2-3 órán át, amíg eléri a kívánt állagot és színt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!