Házi tejkaramellakrém, amit nem lehet elrontani - Jobb, mint a Nutella

dulce de leche
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt hiszem, kevés édességet szeretek jobban a tejkaramellánál, a gyerekkoromat hozza vissza.

A tejkaramella egy dolog. A gyerekkoromból a Krowkára emlékszem, az úgynevezett lengyel piacokon szereztük be, puha volt, omlós és abbahagyhatatlan. Ma is lehet kapni, és most sem tudok betelni vele. Aztán volt még a magyar változat, kis téglatestek papírba csomagolva, a karamella először a papírba, majd a fogam közé ragadt bele. Lehet ezt fokozni? Lehet.

Kenhető tejkaramella?

Egyetemista éveimben latin-amerikai diákokkal is összehozott a sors, ők mutatták meg a non plus ultrát, a dulce de leche-t, vagyis nyers fordításban a kenhető tejkaramellát. Ezt a krémet sütikbe, palacsintákba, kis kekszekbe lehet tölteni, igazából minden édesség isteni lesz tőle. Na, de miért nyers ez a fordítás? A dulce de leche alapanyaga a sűrített tej, nem a cukor. A karamella a cukor gyors karamellizációjának a következménye, míg a dulce de leche-nél maga a tej, vagyis a cukrozott sűrített tej barnul meg a lassú hevítés következményeként. 

És akkor el is érkeztünk az alapanyaghoz, a sűrített tejhez. Ehhez is fűződnek emlékeim, a hűtőben mindig volt egy-egy tubus, anyuék ezt tették a kávéba. Én pedig csak megfogtam és az egész tubust belenyomtam a számba. Azóta sem értem, hogy bírtam elviselni ilyen töményen azt a cukros, émelyítő ízt.

Biztosan nem lesz keserű

A dulce de leche is ebből készül. A legegyszerűbb, ha konzerv sűrített tejet használunk hozzá. A hevítés következtében megbarnul, kicsit vajas, karamellás ízt kap, de nem érezzük majd az égetett cukorral járó keserűséget benne. 

Régen tejjel és nádcukorral készítették a dulce de leche-t, akkor bizony hosszú-hosszú órákat töltöttek vele, míg elkészült az édesség, de sűrített tejjel ez az idő 2-3 órára csökkent. 

Dulce de leche, avagy tejkaramellakrém

dulce de leche recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 doboz sűrített tej (konzerv, cukrozott)
Recept idők

Elkészítés:

A sűrített-tej-konzervet állítsuk bele egy lábas forró vízbe úgy, hogy az teljesen ellepje. Alacsony lángon főzzük - de ne forraljuk - 2-3 órán át. A főzési idő attól is függ, hogy milyen sötétre szeretnénk a krémet készíteni. A lábast ne fedjük le főzés közben, nehogy a gőztől felrobbanjanak a konzervek. Ha elpárolog közben a víz, folyamatosan öntsünk rá, hogy a konzerveket mindig ellepje. 

Ha letelt a főzési idő, vegyük ki a konzerveket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni. Utána nyissuk ki őket, és készen is van az édességünk. 

Ha nem kapunk konzerv sűrített tejet, akkor a tubusos tartalmát nyomjuk ki egy hőálló edénybe, takarjuk le alaposan fóliával, és azt állítsuk bele egy lábas forró vízbe. A metódus ugyanaz, főzzük 2-3 órán át, amíg eléri a kívánt állagot és színt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük