A karamellás tej nem csak köhögésre való – Forrón fogyasztva a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A népi gyógyászatban felső légúti panaszokat is kezeltek vele, de hideg időben tökéletes kényeztetés egy bögre karamellás tej.
A karamellás tej nem más, mint karamellizált cukor felöntve forró tejjel. Gyerekkoromban zacskóban is árulták, ahogy a tejet, ma már eltűnt az élelmiszerboltok polcairól. Ha ki szeretnéd próbálni, otthon is könnyűszerrel elkészítheted, hiszen csak kristálycukor és tej kell hozzá, és így biztos nem lesz tele adalékanyagokkal sem. Ha hasonlóan melengető téli italra vágysz, akkor készíts forró csokoládét, hagyományos, de akár fehér változatban is.
A karamellás tej nagyon hamar elkészül, egyedül arra kell vigyázni, hogy a cukor viszonylag lassan kezd el olvadni, de utána gyorsan meg tud égni. Ne menj el a tűzhely mellől, és amikor már egy kis drappos színt kapott és folyékony lett, azonnal öntsd rá a tejet, és kezdd el keverni.
Karamellás tej
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 2 deciliter tej
- 2 evőkanál cukor (fehér vagy nád)
Elkészítés:
A cukrot szórjuk egy edénybe, és alacsony lángon melegítsük addig, amíg felolvad és karamellizálódik. Gyorsan öntsük fel a tejjel, és folyamatosan kevergetve forraljunk rajta egyet.
Még forrón fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors