Karamellszirupba forgatott újkrumpli - Ennél jobb már nem lehet a tavasz zöldsége
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az újkrumpli annyira finom, hogy ilyenkor tavasszal különlegességnek számít, olyan extra, mint az eper vagy a spárga. Mivel ennyire szeretjük, külön elbánásban is részesül, olyannyira, hogy, nem elírás, nem ámítás: karamellába fogjuk forgatni.
Az édes és a sós jó együtt, ez nem új dolog, de hogy cukrot karamellizáljunk, majd abban süssük meg az újkrumplit, ez azért valamelyest bizarrnak hangzik elsőre - mégsem az.
A végeredmény egy olyan köret, ami lepipál minden húsételt, magával ragadja a showt, nem ereszti semmi áron. A karamell csak egy nagyon vékony rétegben vonja be a krumplikat, így inkább kiemeli természetes édességüket, de nem vonja el róluk a figyelmet.
Minél apróbb szemű krumplikat választunk ehhez a körethez, annál jobb lesz a végeredmény. Bár ezt nem minden piaci árus engedi, de én csak annál veszek ilyenkor újkrumplit, akinél lehet válogatni. Ha mégsem sikerül egyformán kis darabokat szerezni, érdemes a nagyobbakat félbevágni, hogy egyszerre puhuljanak meg a többiekkel.
Karamellás újkrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 3 evőkanál cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors