Fényes mázzal bevont, karamellizált répa – Édeskés köret sült hús mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha intenzív ízű húsok mellé keresed a tökéletes köretet, ne kutass tovább, megtaláltad. Ez az édeskés répa tökéletes kiegészítője lehet bármilyen nehéz vagy sós ételnek, frissé és üdévé varázsolja a fogást. Ráadásul kevesebb mint 10 perc alatt készül el.
A karamellizált répánál nem sok jobb köret van - bár alapból is édeskés íze van a zöldségnek, egyáltalán nem lesz gejl, nagyon jól passzol hozzá a barna cukros máz, amit utólag nyugodtan fűszerezhetünk sóval és borssal, de akár zöldfűszerekkel is. Egyszerű és gyors köretekre mindig szükség van, nagy kedvenceim még a vajas gombafejek, parmezános sült répák és a sült karfiolrózsák is.
A máz nem csak annyiból áll, hogy barna cukrot szórunk a répákra, hanem a vajból, vízből és a cukorból szirupot kell készíteni, majd megfőzni benne a zöldséget, hogy mindenhol bevonja és átjárja a vajas szósz.
A recepthez bébirépára van szükség, de használhatunk kisebb, zsengébb répákat is, vagy akár fagyasztott verziót, ha nem találunk fiatalabbakat. Minél zsengébb a répa, annál hamarabb puhul meg, úgyhogy, bár nagyobb répákkal is működik a recept, úgy több időt vesz igénybe.
Mázzal bevont sült répa
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm bébi- vagy zsenge répa
- 0.5 bögre víz
- 1.5 evőkanál vaj
- 1.5 evőkanál barna cukor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A répákat, ha nagyobbak, vágjuk félbe vagy negyedekbe. Tegyük őket egy nagy serpenyőbe, majd forraljuk össze a cukorral, vízzel és vajjal. Körülbelül 6 percig, alacsony lángon főzzük a répákat, elég ha csak gyöngyözik a szósz.
Vegyük feljebb a hőmérsékletet, addig főzzük a répákat, amíg a víz el nem párolog és a répák puhák nem lesznek. Ez is körülbelül 5-6 percet vesz igénybe.
Ha a répák elkészültek, szedjük ki őket egy tányérra, ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük.
Fotó: Getty Images