![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós, fokhagymás-parmezános sült karfiol
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ezt a receptet elkészíthetjük köretnek, nagy adagban főételnek, de a legjobb szerintem az, ha nassolnivalóként fogyasztjuk. A ropogós, sajtos, ízletes karfiolfalatok már az első alkalommal a kedvenceimmé váltak.
Melegen, frissen a legfinomabbak, ezért akkor érdemes megsütni a karfiolt, amikor már közeledik a vendégsereg. Egy nagy tepsivel készítettem belőle, mégis se perc alatt elkapkodtuk a falatokat, mindenki folyamatosan rájárt. Én még filmnézés mellé is el tudom képzelni ezt a nasst, hiszen a karfiolt egészen apró darabokra kell szétszedni, egy darab egy falat.
Bár panírozzuk a karfiolt, mégsem időigényes a feladat. A falatokat meg kell forgatni fokhagymás vajban, majd parmezános zsemlemorzsában. Egyszerre sok-sok darabot át tudunk forgatni, válasszunk minél nagyobb tálat a zsemlemorzsának, és jól rázzuk össze a karfiolokat a panírral.
A ropogósra sült falatok mellé tökéletes választás valamilyen szósz. Sima tejföllel is nagyon finom, de készíthetünk egy snidlinges-citromos-joghurtos öntetet, illetve nagy kedvencem lett az utóbbi időben a lime-os joghurtsajt - egy fél lime leve bőven elég bele, még picit kevesebb is -, ezt használom legtöbbször mártogatósnak.
Fokhagymás-parmezános karfiolrózsák
![parmezanos-karfiol](https://kep.index.hu/1/0/3081/30814/308140/30814029_cfecf530c5f08b13f96832abb38ea936_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 0.5 bögre parmezán
- 0.5 bögre olvasztott vaj
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral.
A karfiolnak vegyük le a leveleit, majd szedjük rózsáira, a nagyobb darabokat vágjuk félbe vagy negyedbe, hogy nagyjából egyforma, kis méretű falatok legyenek.
A vajat olvasszuk meg. A fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el a vajban.
Egy nagy tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, sajtot, sót és borsot.
A karfiolrózsákat forgassuk meg a vajban, majd tegyük őket a zsemlemorzsás tálba. Nyugodtan tehetünk bele egyszerre többet, rázzuk meg a tálat, hogy a zsemlemorzsa mindenhol bevonja a karfiolokat.
Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kis távolságra.
Kb. 30 percig süssük a karfiolokat, amíg a panír aranybarna nem lesz. Melegen, magában vagy szósszal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors
Olvasd el ezt is!