Ropogós, fokhagymás-parmezános sült karfiol

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ezt a receptet elkészíthetjük köretnek, nagy adagban főételnek, de a legjobb szerintem az, ha nassolnivalóként fogyasztjuk. A ropogós, sajtos, ízletes karfiolfalatok már az első alkalommal a kedvenceimmé váltak.

Melegen, frissen a legfinomabbak, ezért akkor érdemes megsütni a karfiolt, amikor már közeledik a vendégsereg. Egy nagy tepsivel készítettem belőle, mégis se perc alatt elkapkodtuk a falatokat, mindenki folyamatosan rájárt. Én még filmnézés mellé is el tudom képzelni ezt a nasst, hiszen a karfiolt egészen apró darabokra kell szétszedni, egy darab egy falat.

Bár panírozzuk a karfiolt, mégsem időigényes a feladat. A falatokat meg kell forgatni fokhagymás vajban, majd parmezános zsemlemorzsában. Egyszerre sok-sok darabot át tudunk forgatni, válasszunk minél nagyobb tálat a zsemlemorzsának, és jól rázzuk össze a karfiolokat a panírral.

A ropogósra sült falatok mellé tökéletes választás valamilyen szósz. Sima tejföllel is nagyon finom, de készíthetünk egy snidlinges-citromos-joghurtos öntetet, illetve nagy kedvencem lett az utóbbi időben a lime-os joghurtsajt - egy fél lime leve bőven elég bele, még picit kevesebb is -, ezt használom legtöbbször mártogatósnak.  

Fokhagymás-parmezános karfiolrózsák

parmezános-karfiolrecept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 0.5 bögre parmezán
  • 0.5 bögre olvasztott vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral.

A karfiolnak vegyük le a leveleit, majd szedjük rózsáira, a nagyobb darabokat vágjuk félbe vagy negyedbe, hogy nagyjából egyforma, kis méretű falatok legyenek.

A vajat olvasszuk meg. A fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el a vajban.

Egy nagy tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, sajtot, sót és borsot.

A karfiolrózsákat forgassuk meg a vajban, majd tegyük őket a zsemlemorzsás tálba. Nyugodtan tehetünk bele egyszerre többet, rázzuk meg a tálat, hogy a zsemlemorzsa mindenhol bevonja a karfiolokat.

Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kis távolságra.

Kb. 30 percig süssük a karfiolokat, amíg a panír aranybarna nem lesz. Melegen, magában vagy szósszal tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük