Kecskesajtos korongok szőlős borzselével – Csak egy muffinforma kell hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jó borokhoz általában sajtot és kenyeret tálalnak fel, akinek azonban ez már unalmas, megbolondíthatja az apró falatokat egy egyszerűen elkészíthető, de látványos különlegességgel. Nincs szükség hozzá másra, csak kecskesajtra, borra, szőlőre és zselatinra, valamint szuflé tálkákra vagy egy muffin formára.
A legegyszerűbb, ha kecskesajt korongot veszünk: van, amit magunk vágunk tetszés szerinti darabokra, míg néhány eleve szeletelve kapható. Ha az utóbbi esetben vastagnak találod a korongokat, nyugodtan fele olyan vékonyakra szeletelheted őket.
A kecskesajtra borított borzselé akkor néz ki a legjobban, ha fehér és kék szőlőszemek is úsznak benne. Ha találsz, vegyél magnélküli fürtöket, mert ízletesebbek a falatkák, ha nem ropog a szőlőmag a fogak alatt.
Attól függően, hogy a kecskesajtos falatkát előételnek vagy utóételnek szánod, használhatsz száraz, félédes vagy édes fehérbort is. A választás persze attól is függ, hogy a vendégeid a száraz vagy a könnyed, gyümölcsösebb fehérborokat kedvelik.
Amikor először készítettem el ezt a sajtos-borzselés falatkát, még nem voltak szuflé tálkáim, de ez nem okozott problémát. A muffin forma is tökéletesen megfelel, csak amikor kiborítasz egy tányérra egy falatkát, ügyelj arra, hogy a többi korongot takard le, ne essen ki az összes.
Kecskesajtos korongok szőlős borzselével
Hozzávalók 12 adaghoz
- 300 mililiter fehérbor
- 2 darab lapzselatin
- 100 gramm magnélküli kékszőlő
- 100 gramm magnélküli fehérszőlő
- 200 gramm kecskesajt
Elkészítés:
Dobj a muffinformákba 2-2- kék és fehér szőlőszemet. Öntsd hozzájuk a zselatinos fehérbort, de ne érje el a folyadék a forma peremét, hagyj úgy fél centit.
Tedd be kicsit dermedni a hűtőbe. Amikor a folyadék már majdnem teljesen megszilárdult, helyezd a kecskesajtos korongokat a zselére, és tedd vissza a hűtőbe.
Tálalás előtt pár perccel vedd ki a hűtőből, és egyenként borítsd a falatkákat a tányérra. Tálalhatod dióval és szőlőszemekkel, valamint friss bagett szeletekkel.
Fotó: Orbán Violetta