Tejszínes kelbimbókrémleves: felmelegít a hideg estéken
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Kevés olyan megosztó étel van, mint a húslevesben magányosan úszkáló, sokszor szétfőtt, kesernyés ízű kelbimbó.
A kelbimbó a téli szezon zöldsége, de mivel sokan nem tudják, mit is kezdjenek vele, nem is túl népszerű. Pedig ha jól készítjük el, nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges is. Tele van C-vitaminnal, gazdag K-, A- és B-vitaminokban. A fehérje- és a szénhidráttartalma is jelentős.
Elkészítésénél arra kell csak vigyázni, hogy ne főzzük túl, mert akkor a benne felszabaduló vegyületek miatt kénes szagot fog árasztani, vizes és lottyadt lesz. Főzés helyett párolni érdemes inkább.
Annak ellenére, hogy a kelkáposzta rokona, ha a kelbimbó külső levelei sárgásak és kelkáposztaszaga van, akkor már nem friss, ne vegyük meg, a zöld, tömör fejű példányokat válasszuk. A párolt verzión kívül isteni tejszínes krémlevest készíthetünk belőle, amely télen különösen kellemesen melegít.
Kelbimbókrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm kelbimbó
- 250 milliliter tejszín
- 30 dekagramm krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 liter víz
- ízlés szerint petrezselyem (díszítéshez)
Elkészítés:
A kelbimbót mossuk meg, és vágjuk fel. A krumplival is tegyünk ugyanígy. A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, olajon pároljuk üvegesre, majd tegyük hozzá a kelbimbót és a krumplit. Öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor puhák a zöldségek, öntsük hozzá a tejszínt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd vegyük le a tűzről és pürésítsük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítsük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!