Tejszínes kelbimbókrémleves: felmelegít a hideg estéken

kelbimbó krémleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés olyan megosztó étel van, mint a húslevesben magányosan úszkáló, sokszor szétfőtt, kesernyés ízű kelbimbó.

A kelbimbó a téli szezon zöldsége, de mivel sokan nem tudják, mit is kezdjenek vele, nem is túl népszerű. Pedig ha jól készítjük el, nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges is. Tele van C-vitaminnal, gazdag K-, A- és B-vitaminokban. A fehérje- és a szénhidráttartalma is jelentős. 

Elkészítésénél arra kell csak vigyázni, hogy ne főzzük túl, mert akkor a benne felszabaduló vegyületek miatt kénes szagot fog árasztani, vizes és lottyadt lesz. Főzés helyett párolni érdemes inkább.  

Annak ellenére, hogy a kelkáposzta rokona, ha a kelbimbó külső levelei sárgásak és kelkáposztaszaga van, akkor már nem friss, ne vegyük meg, a zöld, tömör fejű példányokat válasszuk. A párolt verzión kívül isteni tejszínes krémlevest készíthetünk belőle, amely télen különösen kellemesen melegít. 

Kelbimbókrémleves

kelbimbó krémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 50 dekagramm kelbimbó
  • 250 milliliter tejszín
  • 30 dekagramm krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 liter víz
  • ízlés szerint petrezselyem (díszítéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A kelbimbót mossuk meg, és vágjuk fel. A krumplival is tegyünk ugyanígy. A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, olajon pároljuk üvegesre, majd tegyük hozzá a kelbimbót és a krumplit. Öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor puhák a zöldségek, öntsük hozzá a tejszínt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd vegyük le a tűzről és pürésítsük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítsük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük