
Tejszínes kelbimbókrémleves: felmelegít a hideg estéken

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Kevés olyan megosztó étel van, mint a húslevesben magányosan úszkáló, sokszor szétfőtt, kesernyés ízű kelbimbó.
A kelbimbó a téli szezon zöldsége, de mivel sokan nem tudják, mit is kezdjenek vele, nem is túl népszerű. Pedig ha jól készítjük el, nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges is. Tele van C-vitaminnal, gazdag K-, A- és B-vitaminokban. A fehérje- és a szénhidráttartalma is jelentős.
Elkészítésénél arra kell csak vigyázni, hogy ne főzzük túl, mert akkor a benne felszabaduló vegyületek miatt kénes szagot fog árasztani, vizes és lottyadt lesz. Főzés helyett párolni érdemes inkább.
Annak ellenére, hogy a kelkáposzta rokona, ha a kelbimbó külső levelei sárgásak és kelkáposztaszaga van, akkor már nem friss, ne vegyük meg, a zöld, tömör fejű példányokat válasszuk. A párolt verzión kívül isteni tejszínes krémlevest készíthetünk belőle, amely télen különösen kellemesen melegít.
Kelbimbókrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm kelbimbó
- 250 milliliter tejszín
- 30 dekagramm krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 liter víz
- ízlés szerint petrezselyem (díszítéshez)
Elkészítés:
A kelbimbót mossuk meg, és vágjuk fel. A krumplival is tegyünk ugyanígy. A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, olajon pároljuk üvegesre, majd tegyük hozzá a kelbimbót és a krumplit. Öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor puhák a zöldségek, öntsük hozzá a tejszínt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd vegyük le a tűzről és pürésítsük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítsük.
Fotó: Getty Images