Roppanósra sült, sajtos kelbimbó: a legfinomabb köret sültek mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerűen készül, mégis isteni finom az így készült kelbimbó, húsok mellé, de magában is érdemes kínálni.
A zöld minikáposzta nem élvez túl nagy népszerűséget, pedig nagyon egészséges és változatos, ízletes finomságok készülhetnek belőle. Az egyik személyes kedvencem a sütőben pirult kelbimbó jó sok sajttal megszórva. Az így készült köret attól különleges, hogy miután előfőzöm, kicsit kilapítom - korábban krumplit már készítettünk így. A lapítást egy pohár talpának a segítségével kell végezni, majd jöhet a sajt és mehet a finomság a sütőbe barnulni.
Az így készült kelbimbó bármilyen hús tökéletes kísérője. Egyszerű recept, amit lehet cifrázni, ha a karakteres ízeket szereti a család, akkor cayenne-bors és fokhagymapor kerülhet a zöldségre, de még kakukkfüvet is lehet használni. A sajttal pedig nem érdemes spórolni, szóval nyugodtan bánj bőkezűen vele a szórásnál.
Kelbimbó sajttal pirulva
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm kelbimbó
- 25 dekagramm sajt
- só és bors ízlés szerint
- olaj kevés
Elkészítés:
A megtisztított kelbimbókat forrásban lévő sós vízben főzzük 8-10 percig, majd hideg vízzel hűtsük le. A roppanósra főtt zöldséget öntsük jénaiba, sóval, borssal és 2-3 evőkanál olajjal forgassuk egybe, majd egy pohár talpának segítségével kicsit lapítsuk ki őket. Ezután szórjuk meg reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben 15-30 alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors