![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sajtos besamelmártással töltött krumpli: vajon sült kelbimbó koronázza meg
![töltöttkrumpli2](https://kep.index.hu/1/0/3493/34932/349329/34932985_2673605_984b4155ec20f09501b8f09a3b5e8b11_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon jól passzol a picit roppanós, pirult zöldség a selymes sajtmártáshoz és a puhára sült krumplihoz.
Rengetegféle töltöttkrumpli-recept kering az interneten, de az örök kedvenc a sajttal töltött verzió. A krémes sajtszósz alapja egy selymes besamelmártás, amelybe fokhagyma, fűszerpaprika és rengeteg cheddar kerül. Azért, hogy a puhára sült krumpli és a szósz mellett roppanós elem is megjelenjen a tányéron, vajban sült kelbimbó kerül a tetejére, de akár brokkolirózsával is el lehet készíteni.
Fontos, hogy a kelbimbót tényleg ne főzd szét - elég neki 2-3 perc a lobogó vízben, a vajon pirítás pedig már csak egy kis színt és plusz ízt ad neki, akkor jó, ha a belseje még picit roppanós.
Amíg a krumpli megsül a sütőben, annyi idő alatt bőven elkészül a sajtmártás és a kelbimbó is, úgyhogy viszonylag gyorsan tálalható a fogás.
Sajtmártással töltött krumpli
![töltöttkrumpli](https://kep.index.hu/1/0/3493/34933/349330/34933007_4ce002afe280090040a0c92dfb64db35_wm.jpg)
Hozzávalók 4 darabhoz
Krumpli:
- 4 nagy darab krumpli
- 2 teáskanál olaj
- ízlés szerint só
Sajtos besamel:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 250 milliliter tej
- ízlés szerint só, bors
- 0.25 teáskanál fokhagymapor
- 0.25 teáskanál fűszerpaprika
- 10 dekagramm cheddar sajt
- 8 darab kelbimbó
- vaj (sütéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A megmosott, megszárított krumplikat tegyük a tepsire. Kenjük le őket olajjal, majd sózzuk. Egy villával szurkáljuk meg a tetejüket 3-4 helyen, majd toljuk a krumplikat a sütőbe 1 órára, vagy míg a villa könnyedén bele nem megy a zöldség húsába.
Amíg sül a krumpli, egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze. Óvatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fokhagymaport és a fűszerpaprikát. Főzzük nagyjából még 5 percig, míg be nem sűrűsödik. Keverjük bele a cheddar sajtot.
Közben a kelbimbót dobjuk forrásban lévő sós vízbe 2-3 percre, majd szűrjük le. Vágjuk őket félbe, majd a vágott felükkel lefelé pirítsuk meg őket 1 evőkanál vajon egy serpenyőben pár perc alatt. Ha szép aranybarna a vágott felük, fordítsuk meg őket, a másik felüket is pirítsuk picit.
A krumplik tetejét vágjuk le egy éles kés segítségével, majd kanalazzunk ki a húsukból 2 evőkanálnyit. Töltsük a helyére a sajtmártást, majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük a tetejére a sült kelbimbót. A kalapját és a kikanalazott krumplit is visszatehetjük rá, ha szeretnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!